Brak maseczki - wskazania medyczne

• Autor wątku Autor wątku Carera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carera

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 533
Dzień dobry, czy urząd miasta może odmówić mi wejścia na teren bez maski, jeśli mam zaświadczenie od lekarza , ze nie mogę jej nosić ?

Nazwę schorzenia i adnotację: „ Pacjent nie może nosić maseczki”.

Zaburzenia afektywne dwubiegunowe , dodatkowo orzeczenie o niepełnosprawności .

Hmm.. przyznaję, moja wina, niepotrzebnie zadałem wcześniejsze pytanie, pewnie z przewrażliwienia czytając wątki w temacie, przepraszam :)
Może inaczej, czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe , dodatkowo orzeczenie o niepełnosprawności mieści się w poniższym katalogu
całościowych zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim

Wedle mojej oceny - tak. Jest to zaburzenie psychiczne .

Carera napisał:
Wedle mojej oceny - tak.
Jednak nie liczy się Twoje zdanie, a faktycznie jak ów zaburzenie jest traktowane :)
Moim zdaniem jeżeli mieści się ono w katalogu, urząd nie ma prawa odmówić wejścia chyba, że ma inne rozwiązanie w tej kwestii.

Z definicji i kodu choroby- mieści się . Zasadniczo staram się mimo wszystko zakładać tę maskę , aby urzędnik nie czuł się niekomfortowo w moim towarzystwie , ale czasem mam gorsze dni , i jak sytuacja się przeciąga , to zaczynam się czuć źle. Wczoraj zmuszona byłam w pewnym momencie zdjac maskę , i natychmiast oddalilam się od urzędniczki , i tu zaczęły się komentarze, ze ona tez nie może nosić maski , a pomimo tego w niej pracuje. Czasem meczy mnie już tłumaczenie, ze nie tylko astma jest przeszkoda . To trochę tak, jakby niedoszłemu samobójcy - wisielcowi kazać chodzić w sznurze na szyi...

Z ciekawości, okazałaś stosowne zaświadczenie ?

Nawet nie byłam o to poproszona; powiedziałam , ze mam takowe i mogę pokazać , ale wtedy wtrąciła się druga urzędniczka , ze ona tez ma, a i tak musi nosić .

Miałem podobne problemy. Nadal nie rozwiązane. Jedni mówią, że trzeba nosić jak w sklepie każą inni znów, że nie.

Jak dla mnie wyrok jakiegoś sądu będzie podpórką dla podobnych przypadków. Póki co nie znam przypadku.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja znam paragrafy, na postawie których mogę maski nie nosić . Chciałabym poznać takie- o ile takie są - które pozwalają np. urzędnikom nie obsłużyć takiej osoby .

Carera napisał:
Ja znam paragrafy, na postawie których mogę maski nie nosić . Chciałabym poznać takie- o ile takie są - które pozwalają np. urzędnikom nie obsłużyć takiej osoby .

Też bym chciał.

Jak dotąd podobno sklep / urząd / itp może mieć "swój własny regulamin" ponad każdym prawem. Tak samo pracodawca z tego co czytam i ze np. notka lekarza medycyny pracy, ze pracownik nie może nośić maseczki jest podstawa do zwolnienia. Także chyba wolna amerykanka.

Carera napisał:
wtedy wtrąciła się druga urzędniczka , ze ona tez ma, a i tak musi nosić .

Urzędniczka wcale nie musi jej nosić, jeśli ma takie zaświadczenie. Może ją dyrektor do tego zmusza, ale to już jej problem. Nie Pani. Sugerowałabym przyłbicę, choć podejrzewam, że jeśli jej Pani nie nosi, to ona też stanowi problem.

Carera napisał:
Chciałabym poznać takie- o ile takie są - które pozwalają np. urzędnikom nie obsłużyć takiej osoby .
Nie ma takowych. Brak maseczki w Pani przypadku, nie usprawiedliwia odmowy urzędników.

Latrommi napisał:
Sugerowałabym przyłbicę, choć podejrzewam, że jeśli jej Pani nie nosi, to ona też stanowi problem.
Niestety, próbowałam i tego, ale wszystko , co ogranicza mi w jakikolwiek sposób przestrzeń oddechową stanowi problem. Dziękuję bardzo za pomoc i zainteresowanie tematem.

Ostatnia edycja:
Powrót