Brak meldunku - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku theMFsymb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

theMFsymb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich!

Ponieważ nie znalazłem nigdzie przypadku takiego jak mój postanowiłem założyć ten temat i prosić o radę.

Postaram się pokrótce opisać cała sytuację.

Na studia wyjechałem do większego miasta i po zakończeniu nauki postanowiłem tu zostać i znaleźć pracę. Pracę znalazłem, jednak pracodawca chce abym zarejestrował się w tutejszym urzędzie pracy. Pracodawca może otrzymać z UP na mnie fundusze na 6 miesięcy.

Wiadomo, że rejestracja w tutejszym UP wiąże się z meldunkiem w miejscu zamieszkania lub pozostaniem bez meldunku.

Jestem zameldowany w moim rodzinnym domu i tam chcę być zameldowany. Często zmieniam miejsca zamieszkania (stancje), a pozostanie bez meldunku jakoś mnie nie przekonuje. Gdyby doszło do tego, że zarejestruje się w UP to tylko na te 6 miesięcy. Po tym czasie i tak zameldowałbym się w swoim rodzinnym domu.

I tutaj moje pytanie. Czy jestem zobowiązany do zmiany wszystkich dokumentów, w których mam adres zameldowania?
-dowód osobisty
-prawo jazdy
-dowód rejestracyjny samochodu
-co z danymi w bankach?

Jak wyglądałaby moja sytuacja. Podkreślam, że byłoby to tylko na 6 miesięcy.

Głównie chodzi mi o prawo jazdy. Prawko mam wydane bezterminowo. Wiem, że jak wymienię to wstawiają datę ważności (co chyba jest niezgodne z prawem?). Poza tym wiąże się to z kosztem. Tak samo dowód rejestracyjny.

Czy jest jakieś wyjście? Jakiś dokument z urzędu miasta? Coś co pozwoli mi pozostając bez meldunku przez te 6 miesięcy i zachować wszystkie dokumenty?

Czy nie ma wyjścia i bezwzględnie muszę zmienić wszystkie dokumenty?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

po co to upieranie sie przy meldunku u rodzicow? nic ci to nie daje.

Daje to ze mam prawko bezterminowe i nie musze zmieniac dokumentow. Zmiane meldunku rozwaze co najwyzej jak bede mial swoje mieszkanie. Mieszkajac na stancjach nie ma to sensu ;)

Powrót