Brak Meldunku, Legalna praca.

• Autor wątku Autor wątku Pani.Beata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pani.Beata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Mój znajomy mieszka i pracuje w Niemczech. Praca jest legalna, posiada umowę o prace. Mieszka u znajomych bez meldunku. Firma przymyka na to oko i wpisała wcześniejszy meldunek, który posiadał w Niemczech. Meldunek przez firmę na początku pracy. To firma organizowała mieszkanie. Po przeprowadzeniu się, został wymeldowany. W dokumentach pozostał stary meldunek.
Czy mogą być z tego problemy w przyszłości?

1.Meldunek jest dobry na korespondencje i listy potem nie ma tłumaczenia że nic nie otrzymałem.
2.A czy ma ubezpieczenie ????????
Pozdrawiam

Tak, normalnie posiada całkowite ubezpieczenie w AOK

Za niedopelnieniie obowiazku meldunkowego grozi grzywna administracyjna.

Jesli pracownik z Polski wyjezdza do pracy do DE, firma organizuje nocleg, oplaca wszystkie skladki, placi pensje na niemieckie konto a nie melduje np w takim hotelu pracownika to kto ponosi odpowiedzialnosc za niezameldowanie takiego pracownika? on sam czy w tym wypadku agencja pracy?

archy87 napisał:
Jesli pracownik z Polski wyjezdza do pracy do DE, firma organizuje nocleg, oplaca wszystkie skladki, placi pensje na niemieckie konto a nie melduje np w takim hotelu pracownika to kto ponosi odpowiedzialnosc za niezameldowanie takiego pracownika? on sam czy w tym wypadku agencja pracy?

On sam, firma nie ma obowiązku meldowania. Sam musi iść się zameldować.

to bardzo dziwny proceder tam ma miejsce, ze korzystaja z polskich meldunkow tymczasowo. wszedzie dziady..

Witam.
Ja jestem w jeszcze dziwniejszej sytuacji.
Otóż,pracuję i przebywam w Niemczech od czerwca 2014.Do 15 maja 2017 pracowałem w Bawarii,za pośrednictwem niemieckiej agencji i tam jestem zameldowany.Zmieniłem pracę i od 16 maja pracuję na terenie Hesji za pośrednictwem polskiej agencji pracy.Tutaj mieszkam w mieszkaniu prywatnym,wynajętym przez ww.polską agencję,ale właściciel mieszkania nie chce mnie zameldować.Czy mogę być zameldowany w innym mieście,niż w tym,w którym pracuję?Z tego co wiem,muszę być zameldowany tam,gdzie mieszkam obecnie...Może ktoś tutaj będzie wiedział,co mam zrobić?Znajomy Niemiec poradził mi,abym został przy starym meldunku...może nikt się nie dopatrzy..:confused:
pozdrawiam

RE:

Witam.
Myślę że będę ciekawym przypadkiem na forum,otóż...
Od kilku lat mieszkam i pracuję w niemczech,oczywiście dopełniając wszelkich formalności podatkowo-prawnych.Obecnie zmieniłem pracę/inny land/,jestem zatrudniony w niemieckiej firmie,posiadam niemieckie konto i będę pobierał wynagrodzenie w Euro,ale co w tym wszystkim najważniejsze,będę pracował w polsce.Problem tkwi w tym iż,nie posiadam niemieckiego zameldowania,nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej...co z moją trzecią grupą opodatkowania...Może ktoś podpowie mi co robić/dodam że jest problem z meldunkiem bo nie posiadam na dzień dzisiejszy mieszkania-nie jest mi potrzebne/
Z góry dziękuję za pomoc:)

RE:
Witam.
Od kilku lat mieszkam i pracuję w niemczech,oczywiście dopełniając wszelkich formalności podatkowo-prawnych.Obecnie zmieniłem pracę/inny land/,jestem zatrudniony w niemieckiej firmie,posiadam niemieckie konto i będę pobierał wynagrodzenie w Euro,ale co w tym wszystkim najważniejsze,będę pracował w polsce.Problem tkwi w tym iż,nie posiadam niemieckiego zameldowania,nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej...co z moją trzecią grupą opodatkowania...Może ktoś podpowie mi co robić/dodam że jest problem z meldunkiem bo nie posiadam na dzień dzisiejszy mieszkania-nie jest mi potrzebne/
Z góry dziękuję za pomoc

Witam, mam analogiczną sytuację. Centrum zyciowe (rodzina, dom) w Polsce, zatrudnienie na umowe o pracę w Niemczech, nie jestem kierowcą, ale głównie będę w delegacjach w róznych krajach: w Niemczech, większość w Polsce w różnych miastach, Czechy, Słowacja. Czy jesteście w stanie udzielić jakchś wskazówek? Może jakaś podpowiedź gdzie można się udac po poradę?
Bardzo dziękuję za pomoc

RE:

p1b1 napisał:
Witam.
Z góry dziękuję za pomoc:)

Hej p1b1 - udało Ci się czegoś więcej dowiedziedzieć na temat Twojej sytuacji?

Powrót