brak meldunku w polsce a praca w niemczech

• Autor wątku Autor wątku zenia24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenia24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam mam maly problem, moj znajomy niemiec prowadzi firme budowlana. Chce zatrudnic polaka, ale okazalo sie, ze ma on polski dowod ale bez wpisu zameldowania,nie posiada rowniez meldunku w niemczech. Teraz nie wiem co dalej robic, poniewaz polak przed rozpoczeciem pracy musi zalozyc gewerbe. Ale chodzi oto ze niemiec chcialby go zameldowac u siebie zeby mogl pracowac. Czy moj znajomy nie narobi sobie problemow tym meldunkiem i tym pracownikiem. Niepokoi mnie te brak meldunku w polsce. Dodam jeszcze iz wiem ze ten polak nie byl bezdomny w polsce. Bardzo prosze o odpowiedz bardzo mi zalezy na tej sprawie. Bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich

moze wyrobil sobie ten dowod w okresie kiedy mieszkal w innym kraju a w Polsce nie mial zameldowania.

wiadomo ze adresu nie wpisuja wtedy.

Do otrzymania dowodu osobistego nie jest konieczne zameldowanie,bo załatwiasz wszystko w miejscu ostatniego zameldowania

Ostatnia edycja:
Wlasnie chodzi oto ze, ten mezczyzna na moje pytanie dlaczego nie ma zameldowania odpowiedzial ze w polsce pracowal w wielu miastach i dlatego nie ma zameldowania i ze dowod wyrobil w miescie gdzie ostatnio pracowal, a nie gdzie byl ostatnio zameldowany. Wlasnie dlatego cos mi tu nie gra. Ja nie mam nic przeciwko zeby on dostal ta prace. Tylko obawiam sie czy nie ma jakis problemow w polsce i tym samym nie narobi problemow mojemu znajomemu jak on zamelduje go u siebie w firmie.

Ja tez nie mam meldunku stalego w Polsce od 4 lat jednak mieszkalam tam posiadajac czasowe meldunki dlaczego nie mam bo sie rozwiodlam a dom byl tescia i mnie wmeldowali ale brak meldunku nie swiadczy ze jestes na drodze z prawem.W Polsce z meldunkiem sa problemy bo meldujac kogos na stale nie mozesz w ciagu 2 min wymeldowc tak jak to sie ma w De...obecnie mieszkam w De i posiadam tu meldunek...i nie jestem przestepca:) w Pl chyba mam status osoby bezdomnej:)

zenia24
Znajomy wyrobił w Polsce dowód i mu wpisali zameldowany Niemcy bo tam mieszkał.
Nie ma z tym obecnie problemu
pozdrawiam

Powrót