Brak możliwości wypowiedzenia polisy zakupionej przez internet.

• Autor wątku Autor wątku kamilos78910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilos78910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
w połowie grudnia zakupiłem ubezpieczenie OC poprzez wyliczenie w porównywarce a następnie po przejściu na stronę ubezpieczyciela - dokonałem tam zakupu. Cały proces był całkowicie on-line łącznie z zapłatą na stronie towarzystwa. Po chwili dostałem dokumenty na meila. Jednak po kilku dniach udało mi się znaleźć dużo tańszą ofertę więc postanowiłem że z niej skorzystam. Kupiłem drugie OC a tamto postanowiłem wypowiedzieć.
Zadzwoniłem do ubezpieczalni i zapytałem w jakiej formie mam złożyć wypowiedzenie. Konsultant poprosił mnie o meila i wysłał mi wzór do wypełnienia, zeskanowania i odesłania na e-maila. Tak też zrobiłem. Na przysłanym mi wzorze mowa o wypowiedzeniu na podstawie art.40 Ustawy z dnia 30 maja 2014r. o prawach konsumenta ( Dz.U.2014 poz. 827).
Wypowiedzenie wysłałem przed świętami a dziś dostałem informację że prawo do odstąpienia od umowy mi nie przysługuje ponieważ polisa została zawarta u współpracującego z nami Agenta.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Nie chciałbym wypowiadać tej korzystniejszej dla mnie polisy a teraz mam dwa opłacone ubezpieczenia OC których termin się niedługo rozpocznie.

Dzwoniłem na infolinię tej porównywarki i poinformowano mnie że jak najbardziej mam prawo do złożenia wypowiedzenia i nie rozumieją decyzji ubezpieczyciela.

Z drugiej strony nie wierzę zbytnio że taka duża firma od tak odrzuciła mi to wypowiedzenie bez powodu.

Powrót