Brak możliwości wyrejestrowania / przerejestrowania samochodu.

• Autor wątku Autor wątku skrzyniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzyniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Wiem że ja nawaliłem i pretensję mogę mieć tylko do siebie. Chce teraz wyjśc tylko z patowej sytuacji...

W 2011roku wykupilem z leasingu samochod osobowy.
Otrzymałem fakture wykupu oraz karte pojazdu.
Auta nie przerejestrowalem glownie dlatego ze od lat mialem komornika na glowie...

4lata temu za brak przeglądu zabrano mi dowod rejestracyjny i leży sobie w urzędzie.

Teraz chciałbym przerejestrować auto na siebie lub je poprostu wyzlomować.

Urząd nie chce przerejestrowac ani wyzlomować auta bo nie mam oryginału faktury ktora gdzieś zgubilem.

Leasing nie cgce wystawić mi duplikatu bo minęlo 5lat.

I mam problem.

Posiadam samochod + kopia (ksero) faktury wykupu + karte pojazdu.

Rok za rokiem leci, auto stoi juz nieuzywane a oc musze placic.

Poradzicie mi co mam zrobic aby przerejestrowac lub wyrejestrować auto.

Ustalić prawo własności pojazdu w sądzie. Pewnie nie chcą bo Leasing już nie jest ten sam tylko były dokonywane przekształcenia firmy na inną spółkę - mają prawo odmówić.

Zezłomować można. Wyrejestrowania dokona organ po 30 dniach od dnia otrzymaniu zaświadczenia o demontażu z stacji demontażu pojazdu. Wszczęcie postępowania oraz decyzje dostanie Pan drogą pocztową.

Czy stacja zlomowania przyjmie auto jesli w karcie pojazdu jest leasing a nie ja ??

Jesli stacja demontarzu przyjmie to auto to oni wysylają dokumenty do wydzialu komunikacji czy tez mi je dają.

Jesli mi to urzad nie bedzie znow mial problemow ze faktura kopia itp ?

Czy stacja złomowania przyjmie auto jeśli w karcie pojazdu jest leasing a nie ja ??
Karta pojazdu straciła ważność więc nie maja prawa przyjąć, należy pobrać z urzędu gdzie pojazd jest zarejestrowany kopie dowodu rejestracyjne.

Jesli stacja demontarzu przyjmie to auto to oni wysylają dokumenty do wydzialu komunikacji czy tez mi je dają.
To właściciel ma złożyć wniosek o wyrejestrowanie pojazdu. Natomiast jeśli organ otrzyma zaświadczenie o demontażu, wszczyna postępowanie w sprawie rejestracji pojazdu, a następnie wydaje decyzje.

Jesli mi to urzad nie bedzie znow mial problemow ze faktura kopia itp ?
Jeśli Pan nie złoży wniosku o wyrejestrowanie to mają obowiązek wyrejestrować pojazd z urzędu bez tego dokumentu.

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Jednak dla mnie to mega skomplikowane.

Tak jak pisałem wyżej nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo został zatrzymany. Wydział komunikacji nie wyda mi dowodu czy tez zaswiadczenia bo mam kopie a nie oryginał faktury wykupu z leasingu.

Nie rozumiem jeszcze jednej kwestii. Jesli stacja wyzlomuje mi auto na podstawie kopi tej faktury to rozumiem ze otrzymam od nich dokument o wyzlomowaniu pojazdu ktory mam wyslac do wydzialu komunikacji. Tak ?? I po 30dniach oni wyrejestrują sami pojazd z urzędu ?

Wiem że to takie łopatologiczne pytania ale widocznie takich odpowiedzi potrzebuje.

Z gory dziękuję.

Kris

Nie rozumiem jeszcze jednej kwestii. Jesli stacja wyzlomuje mi auto na podstawie kopi tej faktury to rozumiem ze otrzymam od nich dokument o wyzlomowaniu pojazdu ktory mam wyslac do wydzialu komunikacji.

Nie, to stacja ma wysłać drugi egzemplarz do wydziału komunikacji. Ty czekasz na wszczecie postępowania z urzędu i decyzje o wyrejestrowaniu samochodu.

Powrót