Brak możliwości zwrotu towaru kupionego online

• Autor wątku Autor wątku mariouksspg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariouksspg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą - sklep z częściami samochodowymi. Jeden z moich dostawców wprowadził brak możliwości zwrotu niektórych towarów zakupionych przez katalog online. Jak wiemy ustawa z 21 roku zmienia przepisy i przedsiębiorcy są traktowani jak konsumenci, jeśli zakup nie ma charakteru zawodowego. Pytanie, czy moja działalność, która polega na dalszej odsprzedaży części - nie są one używane w mojej firmie do prowadzenia działalności, tylko do dalszej odsprzedaży, powinna mieć prawo do zwrotu towaru zakupionego w hurtowni ? Czy wprowadzony przez hurtownię limit jest zgodny z prawem ? Tutaj mowa o art. 38a Prawa Konsumenta.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Pytanie, czy moja działalność, która polega na dalszej odsprzedaży części - nie są one używane w mojej firmie do prowadzenia działalności, tylko do dalszej odsprzedaży, powinna mieć prawo do zwrotu towaru zakupionego w hurtowni ?
Zaprzeczasz sam sobie...

Chodzi mi o to, że czym innym jest zakup aparatu przez fotografa, aby mógł nim robić zdjęcia, czy narzędzi dla mechanika i tutaj jest wszystko jasne, a w moim przypadku jest dalsza odsprzedaż i to jest dla mnie niejasne czy to jest związane z działalnością zawodową czy nie. U mnie np zakup komputera do składania zamówień to jest stricte rzecz, którą używam.

Skoro handlujesz to towar na handel (w zakresie działalności) jak najbardziej ma charakter zawodowy. Szczególnie jak masz na przykład w działalności kod 45.32.Z. Zależy jakie towary hurtownia ograniczyła w zwrocie.

Ok, wszystko jest dla mnie jasne. Dzięki za doinformowanie mnie :) Tak mam pkd handel częściami także ok.

Powrót