Brak możliwości zwrotu w media expert

• Autor wątku Autor wątku anjaaa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anjaaa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam kupiłam telefon w media expert, używałam go 2 dni i zauważyłam iż nie działa poprawnie, nie ma on żadnych widocznych śladów użytkowania. Telefon kupiłam w sklepie stacjonarnym za gotówkę, dostałam fakturę na siebie. Chciałabym zwrot pieniędzy czy to możliwe? W sklepie twierdzą że telefon był na promocji więc nie mogę go zwrócić.
Telefon zacina się i nie chce mi się bawić w gwarancje i czekać 3 tygodnie bo nie po to kupiłam nowy telefon żeby był zepsuty. Oczywiście telefon ten był zaplombowany i przy mnie otwierany, wykonałam kilka zdjęć, sms itd nigdzie nie upadł ani nic z tych rzeczy. Jakie mam prawa i co mam w sklepie powiedzieć?
Nie mogliby ewentualnie od ręki wymienić mi na inny model? Ten nie jest za fajny z takimi wadami i lagami.

Przy umowach sprzedaży, w których kupującym jest osoba fizyczna, a sprzedającym przedsiębiorca, obowiązują zapisy Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r..

Jeśli towar posiada wady, konsument ma prawo go reklamować jako niezgodny z umową, podstawą reklamacji będzie wspomniana wyżej ustawa. Korzystanie z uprawnień ustawowych jest zazwyczaj bardziej korzystne, niż reklamacja z tytułu gwarancji. Konsument dostarcza reklamowany towar do sklepu, w którym go kupował, dołączając odpowiednie pismo zawierające opis wad i swoje żądania (naprawa lub wymiana). Sprzedawca jest zobowiązany do rozpatrzenia reklamacji - uznaje lub odrzuca jej zasadność, informując o swoim stanowisku w ciągu 14 dni.

Zwrot tj. odstąpienie od umowy nie przysługuje na tym etapie i jest wyłącznie dobrą wolą sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
Fakrura wystawiona na ciebie jako osobę fizyczną czy na firmę?
Jeżeli to drugie to powołaj się na rękojmie za wady fizyczne oraz gwarancję jakości. Różnica polega na tym, że musisz produkt reklamować niezwłocznie. To, że produkt został sprzedany w ramach promocji nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Powrót