brak naprawienia szkody, a zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku PytającaAnna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PytającaAnna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim.
Doradzono mi, że to całkiem fajne i dobre forum i tu mogę uzyskać podpowiedzi. Przepraszam z góry za ewentualne błędy w podpięciu posta w tym miejscu, ale po prostu się nie znam.

Mój mąż ładnych parę lat temu (2009 r.) popełnił powiedzmy głupotę. Jako pracownik banku pozakładał na członków rodziny konta osobiste. Osoby te nic na ten temat nie wiedziały. Po audycie w banku sprawa wyszła na jaw. Bank oczywiście męża zwolnił, a po czasie skierował sprawę do prokuratury. Pomimo, że żaden z członków rodziny który byli pokrzywdzonymi nie wniósł oskarżenia sprawa trafiła do sądu. Mąż poddał się dobrowolnie karze.
Został uznany winnym i skazanym na 1 rok więzienia w zawieszeniu na 2 lata i naprawienie szkody w wysokości 5 tyś (rzekome koszty wydania kart do konta i jakiś kosztów ubezpieczenia).

W trakcie zawieszenia okazało się, że mama męża bardzo mocno choruje i wymaga nieustannej opieki. Mąż zrezygnował z pracy i zajął się matką, nie pracował i nie był wstanie opłacić obowiązku naprawienia szkody.
Po dwóch latach najpierw odwieszono zawieszenie wykonania kary za nie wypełnienie obowiązku wykonania kary, zaś po odwołaniu się męża uznano, że nie spłacał tego z nieswojej winy i uznano, ze nie może za to iść do więzienia, zwłaszcza, że mama była w coraz gorszym stanie.
W końcu Sąd zdecydował o okresie 5 lat zawieszenia kar.
Okres ten skończył się w październiku 2019 r
Do dnia dzisiejszego z różnych powodów oboje zapomnieliśmy o naprawieniu szkody. Co ciekaw tego banku w Polsce już nie ma i nawet nie wiemy komu mielibyśmy to naprawienie oddać.
Natomiast w KRK okazuje się, że mąż nadal jest osobą karaną.
Pomimo, że 2 adokatów twierdzi, że wyrok powinien się zatrzeć 6 miesięcy po zakończeniu okresu próby czy w okolicach maja 2020 r niezależnie od obowiązku wykonania kary, gdyż wyrok zapadł przed nowelizacją przepisów w tym zakresie.

Chciałabym poznać Państwa opinię na ten temat bo nie ukrywam zgłupieliśmy. Jedni adwokaci twierdzą jedno inni, że okres próby kończył się po nowelizacji zatem bez spełnienia warunku naprawienia szkody zatarcie nie nastąpi.

jakie jest państwa zdanie w tym temacie? Proszę o podpowiedzi
Anna

Jakkolwiek rozumiem twoje pytanie, to ja w swoim poście nie o to pytałam.
Mam wrażenie, że zamiast odpowiedzieć usiłujesz ocenić, a nie podpowiedzieć lub wyjaśnić.

Odpowiadając na twoje pytanie, by ewentualnie inni nie mieli wątpliwości.
Tak. Z różnych powodów nieudało się od wyroku naprawić szkody w całości. Spłacona jest 1/3 suma.
A w tej chwili, niema instytucji która by się przyznawała do tego, że środki są jej należne. Bank któremu mąż miał naprawić szkodę już nie istnieje. Bank, który przejął Bank w którym mąż pracuje ze wstępnych informacji nie przejął takiego długu. Więc w tej chwili nawet gdybyśmy chcieli na już, na dziś spłacić resztę to nie wiemy komu.

Znasz odpowiedź na moje pytanie i możesz odpowiedź, pomóc, Czy tylko wyrażasz swoją opinię i dezaprobatę nie znając wszystkich szczegółów (bo ich tu nie opisałam).

Szkodę można naprawić wpłacając pieniądze do depozytu sądowego i wtedy wystąpić o zatarcie skazania.

Dziękuję za informację.
W jaki sposób mogę to zrobić? Jakiś wniosek trzeba złożyć do Sądu.
Mąż dziś był w Sądzie i po sygnaturze akt jego sprawy panie w sekretariacie powiedziały mu, że sprawa jest zakończona i w archiwum, że w sądzie nie ma jego dokumentów.

Pieniądze musimy wpłacić w kasie sądu czy na jakieś konto? bank wskazuje numer konta, czy należy to wpłacić na numer konta dostępny na stronie sądu?

a wracając do pierwotnego pytania,
rozumiem, że w tym przypadku odpowiedź swoją opierasz na podstawie nowelizacji tych przepisów czyli, że zatarcie nie nastąpi z mocy prawa po okresie 6 miesięcy od zakończenia próby?

Powrót