Brak obowiązku podatku VAT?

• Autor wątku Autor wątku adam_waw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_waw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Spotkałem się z dość ciekawą sytuacją: US wezwał do złożenia wyjaśnień warsztat samochodowy w którym wykonywałem naprawę silnika. Usługa została wykonana NIEODPŁATNIE (!!!), ponieważ robił to mój znajomy. Na naprawę został wystawiony dokument nazwany 'Gwarancja' w którym wskazano, że wartość naprawy wynosi około 5.000 zł. Jednak ani jedna załotówka nie została zapłacona, on nie wystawiał faktury, ponieważ usługa byla nieodpłatna. Zastanawia mnie, jak mu pomóc, bo nie dość, że facet wykonał mi kawał dobrej roboty, to teraz ma jakieś nieprzyjemności. Z tego co wiem, to w art. 5 ustawy o VAT jes wyraźnie mowa o ODPŁATNEJ usłudze lub sprzedaży, a tu tego nie ma. Więc na logikę wydaje mi się, że i obowiązku podatkowego też nie ma. Nie ma obrotu, nie ma przychodu, nie ma dochodu... więc od czego płacić podatek?

Czy złożenie do US oświadczenia w którym potwierdzę, że naprawa została wykonana NIEODPŁATNIE załatwi sprawę, a US zamknie sprawę?

Niestety, VAT musi być zapłacony. -22% od 5000 = 1100 zł.

A jak ta sytuacja ma się do kwestii tego, że naprawa (usługa) została wykonana nieodpłatnie, a ja nie jestem podmiotem w jakikolwiek sposób powiązanym z wykonanwcą usługi (nie jestem ani pracownikiem, ani udziałowcem, itd. - więc nie ma tu zastosowania art 8 ustawy o VAT). Z tego co czytam w art 5 ustawy, przedmiotem opodatkowania jest 'ODPŁATNA dostawa towarów i ODPŁATNE świadczenie usług na terenie kraju'. Tu nie ma do czynienia ani z odpłatnym charakterem usługi (więc art. 5 jak dla mnie nie ma zastosowania) ani z 'powiązaniami' wynikającymi z art 8 ust 2 ustawy o VAT. Z czego więc ma wynikać obowiązek podatkowy? Dodam jeszcze, że w zakresie wszystkich czynności związanych z naprawą, warsztat nie korzystał z odliczeń VAT (części zostały dostarczone przeze mnie, a warsztat nie kupował nic ani nie odliczał żadnych kosztów naprawy).

"Skorupa Przemysław, Wojda Marek
Przegląd Podatkowy 2006/6/5
Praktyczne aspekty nieodpłatnego świadczenia usług.

Tezy publikacji :

1. Opodatkowaniu podlega tylko takie nieodpłatne świadczenie usług, które nie jest związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa. W przypadku, gdy świadczenie danych usług nieodpłatnie jest związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, wówczas czynności takie pozostają poza zakresem opodatkowania VAT."

Powrót