Brak OC? egzekucja z UFG

• Autor wątku Autor wątku igonaJ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
igonaJ

igonaJ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Miesiąc temu przypadkowo dowiedziałem się, że na moim koncie w banku jest
blokada na 5200 zł, za brak ubezpieczenia OC.
Fakty.
22 luty 2020 sprzedałem samochód. 27 luty 2020, wysłałem wypowiedzenie umowy OC, oraz kopię umowy kupna sprzedaży, do ubezpieczyciela Inter risk , a dokładnie mój agent ubezpieczeniowy.
Prawie po dwu latach, UFG nałożyło karę / egzekucję za brak ubezpieczenia OC.
Mailem, po wcześniejszej rozmowie z konsultantem wysłałem umowę kupna-sprzedaży, oraz skan pisma do InterRisk "zawiadomienia o zbyciu pojazdu do polisy typ KM-H/P numer 00XXXXX.
Wysłałem tez zapytanie do ubezpieczyciela o potwierdzenie otrzymania tych dokumentów i otrzymałem odpowiedż/potwierdzenie , że UFG zostało o tym fakcie powiadomione.
Od 23 marca do dziś nie mam zadnej odpowiedzi z UFG, konsultanci odpowiadają ze: sprawa nie została jeszcze ropoczęta, wyślemy notatke z ponagleniem itp. bzdety
Problem w tym, że to konto potrzebne jest do przelewu na spłatę kredytu, a znam "szybkość" US, i jak potrącą mi te 5200, to zwrot będzie najszybciej i to po kilku monitach dopiero za 6-m-cy.
Jak "przyspieszyć" działanie UFG, które nieprawnie naliczyła karę.
Nie mam kontaktu ze sprzedającym, wiem,że rok temu samochód został zezłomowany.

Tak już kombinuję, może problem w tym, że sprzedający i kupujący ma to samo nazwisko?
(zbieżność nazwisk - powinienem nie sprzedać?

Pytanie czy został spełniony obowiązek zgłoszenia sprzedaży do wydziału komunikacji i czy nie było wcześniej pisma z UFG o przeprowadzonej kontroli ?
Nie mam pewności ale wydaje mi się że UFG informacje o właścicielu pojazdu pozyskuje z wydz. komunikacji (CEPIK) jeśli nie było takiego zgłoszenia to dla urzędu jesteś dalej właścicielem. Nie sądzę też aby UFG wystąpiło do US o ściągnięcie kary bez wcześniejszych wezwań do wyjaśnień lub zapłaty kary. TU nie zgłasza do UFG umów kupna-sprzedaży zawartych przez ubezpieczonych, tylko raportuje terminy w jakich jest u nich ubezpieczenie. Nazwisko nawet jak jest takie samo to pesel jest już inny.

Taką odpowiedź otrzymałem od ubezpieczyciela. Nie otrzymałem żadnego pisma z UFG. Nie pamiętam, czy zgłaszałem w wydziale komunikacji, umowa się gdzieś zawieruszyła przy przeprowadzce. Za to mam potwierdzenie z TU.

Poniżej odpowiedź z TU InterRisk

"Szanowny Panie,

Dokument sprzedaży pojazdu został zarejestrowany na Pani polisie w lutym 2020r.

Dane zostały sprawozdane do bazy UFG.

Proszę o przesłanie dokumentów umowy sprzedaży pojazdu do UFG z żądaniem nałożenia kary na aktualnego posiadacza pojazdu.
( co zrobiłem ).
US też nie wezwał mnie do zapłaty, tylko zablokował kwotę 5200 na koncie ( dowiedziałem się o tym sprawdzając stan zaległosci podatkowych )

Ostatnia edycja:
5200 to kara za rok 2020, US zblokował kasę teraz, więc najprawdopodobniej sporo wcześniej wysłał wezwanie do wyjaśnień - może np. na jakiś stary adres (z dow.rej.)
Piszesz że umowa się zawieruszyła podczas przeprowadzki ale potwierdzasz że po informacji z TU aby przesłać do UFG umowę sprzedaży to zrobiłeś (uks się znalazła ? )
Jeśli uks się znalazła to nie musisz pamiętać czy zgłosiłeś do WK wystarczy zobaczyć czy na umowie jest pieczątka WK.
Nie wiem czy da się jakoś odblokować środki inaczej niż poprzez wyjaśnienie z UFG, ale myślę że jak dopełnisz wymaganych formalności to sprawa się zakończy pozytywnie dla Ciebie. Przy okazji zgłaszając do TU sprzedaż nie możesz wypowiedzieć OC.

Tak, mam kopię, bo otrzymałem ją od mojego agenta ubezpieczeniowego, kiedy wypowiadamiałem ubezpieczenie-byłem razem z kupującym, który wpłacił drugą ratę i ubezpieczenie zostało przeniesione na niego, zgodnie z umową k-s.
Nie otrzymałem, żadnego pisma z UFG ( adres cały czas jest aktualny z umowy k-s, )gdyż byłem już w czasie przeprowadzki i byłem już tam zameldowany.Pozostało mi więc tylko czekać na odpowiedź-mam nadzieję, że pozytywną. Nie mam kontaktu z kupującym, nie mieszka już pod adresem z umowy, z tego co słyszałem to samochód został zezłomowany? sprawdzając w CEPIK-u ( mam numer vin i ostatnią rejestrację ) taki pojazd nie figuruje w bazie danych.
Dzięki za odpowiedzi, trochę się uspokoiłem.
Pozdrawiam

Powrót