brak OC

• Autor wątku Autor wątku myha1615
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myha1615

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Sprawa wygląda tak, kupiłam w tym roku auto, w opisie auta widnialo, że samochód posiada OC oraz badania techniczne jeszcze przez pół roku, dostałam przy podpisaniu umowy potwierdzenie zawarcia umowy OC i tu klops nie sprawdzałam z czystej niewiedzy czy samochód owe ubezpieczenie faktycznie posiada. I jak to bywa w życiu szkoda parkingowa, zarysowanie czyjegoś auta niewielkie ale jest więc daję numer polisy wszytskie dane i okazuje się, że samochód nie ma ubezpieczenia totalny szok 😲 to jedno drugie kara za brak OC bolesna, ale cóż za brak wiedzy się płaci. Moje pytanie brzmi czy zapomnieć i przebolec, czy mam może jakąś prawna możliwość uzyskania od poprzedniego właściciela za jawne oszustwo jakiegoś zadośćuczynienia (mam w domu oryginał potwierdzenia umowy OC który od niego dostałam), czy też temat nie ma szansy dochodzenia swoich praw a brak prawa szkodzi i po prostu zapomnieć. Dziękuję za odpowiedź

Jeśli Nie masz w opisie umowy kupna samochodu informacji o ważnej polisie to bez szans.

niestey nie mam, mam tylko to potwierdzenie :roll:

Dowiedz się u ubezpieczyciela dlaczego ta polisa wygasła czy ktoś ją wypowiedział.
Zgodnie z prawem powinna ona przejść na ciebie ale jest szansa, ze sprzedający ją wypowiedział podpisując się za ciebie.

Być może sprzedający wykupił polisę na raty i nie uiścił kolejnej raty, często przewijały się takie wątki.

nawet jeśli wykupił w systemie ratalnym co to zmienia...?

to już sprawdziłam polisa została wypowiedziana, na potwierdzeniu jest składka roczna

myha1615 napisał:
to już sprawdziłam polisa została wypowiedziana, na potwierdzeniu jest składka roczna
Sprzedający nie ma prawa wypowiedzieć polisy, takie prawo przysługuje kupującemu. Dowiedz się u ubezpieczyciela kto wypowiadał polisę.

nowoczesny Rysiek napisał:
nawet jeśli wykupił w systemie ratalnym co to zmienia...?

Zmienia. Nie ma obowiązku po sprzedaży pojazdu opłacenia drugiej raty przez sprzedającego.

Obowiązek ten nie przechodzi wraz z niewypowiedzianą polisą na nabywcę?

Przechodzi, dlatego dziwne, że polisa została wypowiedziana przez sprzedającego.

Skoro polisa przechodzi to ochrona ubezpieczeniowa trwa.
Jedyne co się w takim razie zmienia to fakt, że pytający jest dłużnikiem TU.

Masz rację, zapomniałem o tym. Natomiast tutaj doszło do wypowiedzenia umowy przez sprzedającego co nie mogło mieć miejsca. Kupujący musi ustalić jak do tego doszło.

Mass1910 napisał:
Masz rację, zapomniałem o tym. Natomiast tutaj doszło do wypowiedzenia umowy przez sprzedającego co nie mogło mieć miejsca.
Nie doszło skoro prawo tego nie dopuszcza. Czyjś błąd czy nadużycie nie rodzi dla pytającego żadnych skutków.
Pozostaje kwestia wyprostowania całej sytuacji.

Nie wiadomo kiedy poprzedni właściciel wypowiedział umowę...

Przyjmujesz, że mógł to zrobić w dniu sprzedaży?
Potwierdza się, że warto pisać dokładną godzinę na umowie.

Sprzedający mógł wypowiedzieć umowę tylko w przypadku gdyby zawarł nową polisę na dany pojazd.

Tu sprawa jest właśnie bardziej skomplikowana, ponieważ mam dwie umowy kupna sprzedaży, samochód kupili ludzie którzy go niegdy nie zarejestrowali byli jego posiadaczami 3 miesiące, i to od nich mam OC poprzedniego właściciela. Umowa OC została wypowiedziana z uzyskanych wiadomości 2 dni po jej zawarciu. W ogłoszeniu auta wyraźnie pisało, że samochód posiada OC więc pierwszy właściciel albo nie poinformował tych drugich którzy auta nie zarejestrowali że wypowiada umowę, albo też oni celwo wprowadzili mnie w błąd, przy kupnie były że mną jeszcze dwie inne osoby. Dzisiaj jestem mądrzejsza przy kolejnym kupnie pierwsza rzeczą będzie sprawdzenie OC, ale czasu nie cofne.Bardziej mnie interesuje, czy mogę coś z tym zrobić. Kara zapłacona nowe OC wykupione ale to dość duża kara jak za brak wiedzy a nie faktyczne przewinienie

Twoim obowiązkiem jest wykupić polisę OC W przypadku gdy kupujesz pojazd nieubezpieczony. Natomiast nie tylko Ty powinieneś otrzymać karę skoro ktoś wypowiedział polisę i nie zawarł nowej.

Mass1910 napisał:
Twoim obowiązkiem jest wykupić polisę OC W przypadku gdy kupujesz pojazd nieubezpieczony. Natomiast nie tylko Ty powinieneś otrzymać karę skoro ktoś wypowiedział polisę i nie zawarł nowej.

Tak ale pani kupila samochod ubezpieczony tyle ze byl na 2 dni, skad miala wiedziec ze wlasciciel wyciagnie ubezpieczenie jesli ubezpieczenie przechodzi wraz z zakupem samochodu(co ma sprawdzac codziennie czy ubezpieczenia juz nie ma? Ubezpieczyciel powinien powiadomic nowego nabywce o rekalkulacji lub czy chce zrezygnować z ich ubezpueczenia)? Dzisiaj bylem u prawnika z ta sama sytuacja i sie okazalo ze jezeli w umowie kupna sprzedazy jest zapis ze kupujemy samochod bez OC to wtedy sprawa jest jasna bo trzeba ubezpieczyc ale samochód zostal kupiony wraz z ubezpieczeniem więc to trafia do sądu. Sąd wezwie panią, ktora owe ubezpieczenie wyciagnela i bedzie sie tlumaczyc i tyle.

Powrót