Brak odblokowania konta bankowego przez komornika

• Autor wątku Autor wątku andrzejGo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejGo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
miałem zadłużenie które w raz z wszystkimi kosztami wynosiło ok 3000zl.W ramach postępowania egzekucyjnego komornik zajął 3 moje rachunki w Mbank (każdy z blokadą na taką kwotę). Na żadnym z rachunków nie było jednak kwoty wystarczającej do pokrycia tych 3tys. Całość zobowiązania opłaciłem więc przelewem z innego banku i poinformowałem o tym komornika. Kilka dni później podczas rozmowy telefonicznej komornik potwierdził że wpłata dotarła, zaś ok tyg poźniej otrzymałem listem poleconym pismo o tym że postępowanie egzekucyjne zostało zakończone w związku z odzyskaniem pełnego zobowiązania.
Po około miesiącu zadzwoniłem do komornika dlaczego w dalszym ciągu mam zablokowane rachunki - otrzymałem informację że komornik wysłał pismo do banku o zdjęcie zajęcia ale nie uzyskał jeszcze potwierdzenia odbioru. Cierpliwie czekałem - w dniu dzisiejszym minał drugi miesiąc - nic w sprawie się nie zmieniło - w banku poinformowali mnie że nie otrzymali pisma. Komornik twierdzi że wysłał (ale nie ma potwierdzenia odbioru). O ile mi wiadomo listy polecone po 2 tyg są uznane za dostarczone/niedostarczone - nie ma możliwości aby po 2 miesiącach list automagicznie zrobił się dostarczony.

W związku z tym że mógłbym tak czekać w nieskończoność, ale blokada utrudnia mi prowadzenie działalności gospodarczej chciałbym coś z tym zrobić (komornika nie będę prosił kolejny raz). Zakładam że są jakieś przepisy prawa które precyzują obowiązki i terminy komornika.
Co mogę zrobić - czy mogę złożyć jakieś zażalenie na działania komornika (a w zasadzie to że nie dostarczył do banku pisma o zdjęciu zajęcia). Jeśli tak to gdzie ?? W sądzie rejonowym, w krajowej izbie komorniczej? na jakie przepisy prawa się powołać?
Dzięki za pomoc.

moim zdaniem wolałbym udać się do komornika i zobaczyć (akta komornicze) czy rzeczywiście pismo o zakończeniu postępowania egzekucyjnego zostało wysłane do banku.

Nie ma to sensu, mam do niego kilkaset kilometrów, poza tym mogę przyjąć że nie wysłał tego pisma - sam twierdzi że nie ma potwierdzenia odebrania.
Podsumowując postępowanie zakończone, co powinienem zrobić, gdzie się zgłosić żeby złożyć zażalenie na to że nie wykonał wszystkich wymaganych czynności.

możesz złożyć skargę na komornika do sądu - opłata 100 zł

Powrót