Brak odpowiedzi na reklamację w terminie

• Autor wątku Autor wątku PawelF89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawelF89

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam,

sprawa dotyczy firmy nc+.

1. Mail reklamacyjny wysłany 18 listopada 2014r. poprzez oficjalny kanał reklamacyjny za pomocą maila.
2. Dnia 2 stycznia 2015r. wysłałem maila do doradcy nc+ z zapytaniem o status zgłoszenia. Odpowiedź z tego samego dnia- reklamacja w trakcie realizacji.
3. Tego samego dnia tj. 2 stycznia 2015r. wysłałem ponownie maila poprzez oficjalny kanał reklamacji z informacją o spełnieniu moich roszczeń w terminie 7 dni, z racji tego, że nie dotrzymali 30-dniowego terminu na odpowiedź (powołałem się na art. 106 prawo telekomunikacyjne).
4. Jednym z moich roszczeń było udostępnienie mi pakietu HBO na cały okres umowy za darmo (umowa wygasa w styczniu 2016r.). Pakiet został aktywowany 2 stycznia 2015r. Dzisiaj napisałem mail do doradcy żeby się upewnić czy faktycznie jest on darmowy i na cały okres umowy i otrzymałem odpowiedź, że owszem jest za darmo ale tylko do końca lutego 2015r.

Co w takiej sytuacji zrobić?

PawelF89 napisał:
Jednym z moich roszczeń było udostępnienie mi pakietu HBO na cały okres umowy za darmo
Na jakiej podstawie domagałeś się udostęnienia pakietu ?
Masz coś na ten temat w umowie, może w regulaminie promocji do której odnosi się umowa ?

Napisałem, że w ramach rekompensaty wnoszę o bezpłatne udostępnienie mi pakietu HBO na cały okres umowy.

Przedłużałem umowę telefonicznie. Miałem płacić 58,60zł miesięcznie. Jak umowa do mnie dotarła okazało się, że mam jednak płacić 78,60zł. Wysłałem więc 15.10.2014r. reklamację z żądaniem przywrócenia warunków umowy na takie jakie ustaliłem z konsultantem. Odpowiedź dostałem 14.11.2014r.- niby rozpatrzone pozytywnie jednak zamiast stałej ceny 58,60zł przez cały okres umowy poinformowali mnie, że mogę płacić 79,90zł przez 11mcy i 4mce za 0zł. Odwołałem się więc od tej decyzji mailem z dnia 18.11.2014r. Żądałem stałej opłaty 58,60zł a nie tzw. oferty łamanej. I w ramach rekompensaty za próbę wyłudzenia ode mnie dodatkowych 20zł miesięcznie oraz straty czasu i nerwów na reklamacje wystąpiłem o ów pakiet HBO w ramach rekompensaty.

Czyżby się okazało, że każdy operator może nas dym.. i nie ponosić z tego względu żadnych konsekwencji? Chcieli mnie oszukać na 20zł/mc więc zażądałem w ramach "rekompensaty" HBO (który wyceniany jest właśnie na 20zł/mc).

Nie jest przypadkiem tak, że skoro nie udzielili odpowiedzi w terminie (ba, nawet nie rozpatrzyli reklamacji) w świetle prawa reklamacja w całości zostaje uznana za zasadną?

Ostatnia edycja:
PawelF89 napisał:
Jak umowa do mnie dotarła okazało się, że mam jednak płacić 78,60zł
Nikt nie kazał Ci takowej podpisywać, podpisując zaakceptowałeś ją.
PawelF89 napisał:
Żądałem stałej opłaty 58,60zł a nie tzw. oferty łamanej
Bez urazy, żądac to sobie możesz nawet mercedesa.
Ogólnie, nic nie musieli Ci przyznawać, słowa konultanta nie są wiążące, ważne jest to, co jest na umowie i pod czym się podpisujesz.
PawelF89 napisał:
poinformowali mnie, że mogę płacić 79,90zł przez 11mcy i 4mce za 0zł
Jak Cię poinformowali, pisemnie ?
Jeśli tak, to i tak baaaardzo dużo wywalczyleś, gratulacje :)

1. A o umowie zawieranej na odległość słyszałeś? Art. 56 prawo telekomunikacyjne. W takim przypadku listownie dostaje się tzw. potwierdzenie warunków umowy. NIC SIĘ NIE PODPISUJE. Rozmowy z konsultantem są po to nagrywane i przechowywane 12mcy żeby można wówczas dochodzić swoich roszczeń w przypadku takim jak mój. Poza tym taka rozmowa jest jak najbardziej wiążąca.
2. Nie rozumiem dlaczego nie mam prawa "żądać"? Oczywiście, że mam. Ustalałem 58,60zł/mc, obie strony się zgodziły (odsyłam ponownie do art. 56). Idąc Twoim tokiem rozumowania mogliby wystawić mi fakturę na 500zł a ja miałbym potulnie płacić.

Pragnę zauważyć, że moje pytanie dotyczyło spełnienia moich roszczeń w związku z brakiem odpowiedzi w terminie. Skoro w reklamacji wnosiłem o pakiet HBO na cały okres umowy jest to żądanie zasadne czy też nie? Nie ustosunkowanie się do reklamacji powoduje bowiem jej uznanie w całości, jak więc będzie w tym przypadku?

Ostatnia edycja:
Chłopie, o czym Ty piszesz ?
Możesz dokładnie wskazać o którą dokładnie część przytoczonego artykułu Ci chodzi ?
Natomiast wracając do umowy, możesz ją wstawić ?

PawelF89 napisał:
moje pytanie dotyczyło spełnienia moich roszczeń w związku z brakiem odpowiedzi w terminie

wysłałeś 15 X, a odpowiedzieli 14 XI - dwa dni przed terminem

Ostatnia edycja:
Zgadza się, jednak od tej decyzji odwołałem się w mailu z 18 listopada 2014r. i w tym przypadku nie rozpatrzono mojej reklamacji w ustawowym terminie. Stąd moje pytanie czy mam prawo się domagać udostępnienia mi pakietu HBO jeśli w mailu reklamacyjnym z 18 listopada 2014r. zamieściłem informację na ten temat.

Powrót