Brak odzewu na reklamację

• Autor wątku Autor wątku Maniek8602
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maniek8602

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam,
w październiku ubiegłego roku zakupiłem w stacjonarnym sklepie piłę tarczową do cięcia drewna. Niestety powstały w niej uszkodzenia - uszkodzone węgliki ostrza. Uszkodzenie powstałe najprawdopodobniej z powodu wady materiału. Piłę kupiłem w tradycyjnym sklepie, ale po za moim miejscem zamieszkania, więc w porozumieniu ze sprzedającym odesłałem kurierem na gwarancję. Zapewniano mnie że serwis producenta odpowie na moje roszczenie w przeciągu kilku tygodni (sprzedający stwierdził że max 6 tygodni zajmie). Dziś mija 118 dzień odkąd odesłałem rzecz na gwarancję. Po moich monitach telefonicznych zapewniano mnie że nie mogą się skontaktować z serwisem. Z przedmiotem wysłałem pismo o takiej treści:

Szanowni Państwo,
Zakupiłem w Waszym sklepie w poniedziałek 06.10 piłę Bosch model 2608640704, po kilku dniach intensywnego cięcia zauważyłem, że na kilku zębach wyszczerbiły się węgliki. Trochę drewna przez ten czas pociąłem, było to dość twarde drewno, bez gwoździ. Piła już się trochę stępiła, chciałem ją oddać do ostrzenia, ale z uwagi na zauważone uszczerbki nie zrobiłem tego. Chciałbym, więc oddać piłę na reklamację ze względu na wadę jakościową, bo chyba w tak krótkim czasie nie powinna się ona tak zużyć.
W załączeniu oryginał paragonu.
Niestety, do dnia dzisiejszego brak jakiegokolwiek odzewu ze strony sprzedającego. Jak mam wpłynąć na sprzedającego żeby jakoś zakończyć reklamację? Wysłać pismo? Jeśli tak, to co mam w nim zawrzeć..
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Czy w zapisach gwarancji sklep widnieje jako miejsce gdzie należy składać reklamację z tytułu gwarancji? Zakup na firmę?

Zakup na osobę prywatną. Sprzedawca poinformował mnie, że skoro piłę kupiłem w sklepie stacjonarnym, to muszę odesłać ją do nich, a oni do producenta. Gdybym kupił w sklepie internetowym to mógłbym wysłać bezpośrednio do producenta. Mam to w korespondencji email.

Sprzedawca jest gwarantem?

Jak to sprawdzić?

W karcie gwarancyjnej.

Karty gwarancyjnej nie otrzymałem, tylko paragon który odesłałem ( mam ksero paragonu)

Jak mogę wymusić na sprzedawcy reakcję na moją gwarancję? Czy nie dopełniłem jakiś formalności?

Gwarancja to świadczenie dobrowolne, wydawane i kształtowane przez gwaranta. Powinna być dostarczona na piśmie. Czasami producenci zapisują warunki na www. Jednym z punktów musi być informacja gdzie dostarczyć towar w razie reklamacji z tytułu gwarancji. Jeśli nie wiesz jakie są warunki gwarancji to skąd pewność że dobrze reklamujesz z jej tytułu?

Wystosuj do sprzedawcy pismo z żądaniem bezzwłocznego zwrotu towaru w stanie zgodnym z umową w terminie 7 dni. Wskaż, że po tym terminie zgłosisz sprawę do Rzecznika Konsumentów. Napisz, że rozsądny termin na naprawę towaru został już dawno przekroczony i niedopuszczalnym jest tak długie przetrzymywania zakupionego towaru.

Skleciłem takie pismo:
Z uwagi na brak odpowiedzi na reklamację dotyczącą uszkodzonej piły Bosh model XXX z dnia 09.10.2014 wzywam niniejszym firmę XXX do bezzwłocznego zwrotu towaru w stanie zgodnym z umową w terminie 7 dni.
W przypadku braku braku odpowiedzi na wezwanie sprawa zostanie przekazana do Rzecznika Praw Konsumenta. Termin na naprawę towaru został już dawno przekroczony i niedopuszczalnym jest tak długie przetrzymywania zakupionego towaru.
Czy może tak być? Czy coś poprawić? Mogę dopisać że mają mi zwrócić przedmiot (naprawiony) albo gotówkę?

Może być. Możesz dopisać "lub zwrotu środków".

Dziękuję :)
Dam znać co odpowiedzieli.

Powrót