Brak opłacenia raty za OC przez sprzedającego

• Autor wątku Autor wątku SlowGun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SlowGun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zwracam się do was z prośbom o wsparcie w rozwiązaniu następującego problemu. Zakupiłem samochód 25.02.2007r. i otrzymałem wraz z nim od sprzedającego dokument zawarcia umowy OC do 3.01.2008r. Poprzedni właściciel wybrał opcję spłaty ubezpieczenia w systemie ratalnym. Pierwszej wpłaty dokonał, natomiast termin uregulowanie płatności za druga ratę mijał z dniem 3.07.2007r. Oczywiście zadałem pytanie, czy OC jest opłacone do 3.01.2008r., na co otrzymałem odpowiedź twierdzącą. Nie budziło to mojego podejrzenia zwłaszcza, że sprzedając po 3.07.2007r., zbywający miał obowiązek uiszczenia drugiej raty. Dodatkowo zbywca nie powiadomił do dziś dnia (tj. 24.01.2008r.) ubezpieczalni o fakcie pozbycia się pojazdu, przez co towarzystwo nie ma bladego pojęcia o tym kto jest aktualnym właścicielem samochodu. Według obowiązujących przepisów, są dwa terminy wypowiedzenia umowy z ubezpieczalnią. Dodatkowo istnieje zapis o nie przedłużaniu automatycznie ubezpieczenia w przypadku nie opłacenia w pełni składek za miniony okres 12 miesięcy przed upływem daty końcowej obowiązywania ubezpieczenia(w tej konkretnej sytuacji brak pełnej płatności do 3.01.2008r. ). Rozumiem, że straciłem ciągłość ubezpieczenia, przez nieuczciwość sprzedającego. Powstaje jednak pytanie jak całą sprawę wyprostować. Zbywca na pewno nie zapłaci zaległej składki, a nawet jeżeli to nie wiem co mi to daje. Mi, jako nowemu właścicielowi, nie za bardzo uśmiecha się spłacanie cudzych zobowiązań zwłaszcza że nie zakupiłem samochodu przed 3.07.2007r. a 25.07.2007r.. Czy w tej sytuacji mogę po prostu nie wchodzić w debatę z towarzystwem wybranym przez sprzedającego i wykupić ubezpieczenie u konkurencji? TU nie udzieliło mi info o spłacie długów i obowiązku wykupu u nich ubezpieczenia. Proszę o pomoc.[lista][/lista]

Zakupiłem samochód 25.02.2007r.

OC do 3.01.2008r., płatności za druga ratę mijał z dniem 3.07.2007r

W tym terminarzu jak na dłoni widać zakup pojazdu z OC z opłaconą I składką, termin II płatności jest już po zbyciu więc w zależności od Ciebie jako nabywcy jest czy kontynuujesz umowę czy wypowiadasz. Ja osobiści nie widzę powodów do jakichkolwiek uwag z Twojej strony, wg tego co napisałeś wszystko jest ok a jedynie niedopatrzenia moga być po Twojej stronie.

Pozdrawiam

Re: Brak opłacenia raty za OC przez sprzedają

[cytat="SlowGun"]Nie budziło to mojego podejrzenia zwłaszcza, że sprzedając po 3.07.2007r., zbywający miał obowiązek uiszczenia drugiej raty.[/cytat]
Obowiązek miał, ale kto sprzedaje samochód tuż po opłaceniu półrocznej raty?
[cytat:2ql2s6pp]Zbywca na pewno nie zapłaci zaległej składki[/cytat:2ql2s6pp]
Odpowiadacie solidarnie za opłacenie składki za okres do powiadomienie TU o fakcie zbycia pojazdu, więc TU może się pofatygować po kasę do niego, musiałbyś tylko to dobrze rozegrać.
[cytat:2ql2s6pp]Czy w tej sytuacji mogę po prostu nie wchodzić w debatę z towarzystwem wybranym przez sprzedającego i wykupić ubezpieczenie u konkurencji?[/cytat:2ql2s6pp]
A co jeśli TU się upomniało u niego o kasę i zapłacił? Sprawdziłeś to?
Być może TU pójdzie Ci na rękę, jeśli wykupisz u nich ubezpieczenie (chociaż wątpię), a jak nie, to UFG się zapewne odezwie.
[cytat:2ql2s6pp]TU nie udzieliło mi info o spłacie długów i obowiązku wykupu u nich ubezpieczenia.[/cytat:2ql2s6pp]
A dlaczego miałoby Cię informować, skoro nie wie o zawartej transakcji ani nawet o Twoim istnieniu?

[cytat:2q4lnhx5]Zakupiłem samochód 25.02.2007r. i otrzymałem wraz z nim od sprzedającego dokument zawarcia umowy OC do 3.01.2008r.

Mi, jako nowemu właścicielowi, nie za bardzo uśmiecha się spłacanie cudzych zobowiązań zwłaszcza że nie zakupiłem samochodu przed 3.07.2007r. a 25.07.2007r[/cytat:2q4lnhx5]

czegoś nie rozumiem-samochód kupiłeś 25.02.2007r. czy 25.07.2007r.?

Re: Brak opłacenia raty za OC przez sprzedają

[cytat="andriu53"]czegoś nie rozumiem-samochód kupiłeś 25.02.2007r. czy 25.07.2007r.?[/cytat]
Pod koniec posta jest tak:
[cytat="SlowGun"]nie zakupiłem samochodu przed 3.07.2007r. a 25.07.2007r.[/cytat]
Jak widać "literówka".

Sadze że tę literówkę winien rozwiać ten kto tego posta napisał ale mogę sie mylić choć z tego pkt widzenia to dość istotne kiedy go kupił.
Dodam tylko że UFG na bank sie nie upomni bo nie ma o co!!
A po zgłoszeniu obowiązek ciąży na nabywcy więc warto ten post uzupłnić choć troszke.

Pozxdrawiam

Dziękuje za zainteresowanie. Oczywiście w moim poście wkradła się literówka. Samochód zakupiłem 25.07.2007r. Generalnie sprawa jak na razie jest zamknięta. Towarzystwo wystawiło mi OC od 4.01.2008r. od godziny 0:00 więc jak najbardziej została zachowana ciągłość ubezpieczenia. Teraz kwestia nie zapłaconej II raty. Towarzystwo albo da sobie spokój ze ściąganiem pieniążków, albo będzie je wyciągać od zbywcy. Taką właśnie odpowiedź uzyskałem. Jedno jest pewne... będę ze zniecierpliwieniem wyczekiwał daty 2.01.2009r. aby wypowiedzieć ubezpieczenie w aktualnym TU.

Pozdrawiam

[cytat="SlowGun"]Towarzystwo albo da sobie spokój ze ściąganiem pieniążków[/cytat]
Wierzysz w to?
[cytat:e16sie0z]albo będzie je wyciągać od zbywcy. Taką właśnie odpowiedź uzyskałem.[/cytat:e16sie0z]
Na piśmie? Bo telefonicznie to mówią różne rzeczy, zawsze takie, jakie chce usłyszeć rozmówca.
[cytat:e16sie0z]Jedno jest pewne... będę ze zniecierpliwieniem wyczekiwał daty 2.01.2009r. aby wypowiedzieć ubezpieczenie w aktualnym TU.[/cytat:e16sie0z]
Po co czekać? Wypowiedz teraz. Najwyżej później anulujesz wypowiedzenie (na to zawsze pójdą, nawet w ostatni dzień okresu ochrony).

13Homer odpowiem z małym opóźnieniem na postawione wcześniej przez Ciebie pytanie

[cytat:2ey19syj]A co jeśli TU się upomniało u niego o kasę i zapłacił? Sprawdziłeś to?[/cytat:2ey19syj]

Zbywca na 100% nie zapłacił zaległej składki, a TU nie upomniało się o pieniążki. Potwierdzili to pracownicy TU po wcześniejszym wglądzie w swoją bazę komputerową. Pomijam współczynnik uczciwości sprzedawcy, który mierzony w skali od 0 do 10 zapewne wynosił by około -100. To o czym jeszcze nie wspomniałem to to, że zbywca zakupił samochód od kogoś z opłaconą pierwszą ratą. Pojeździł samochodem trochę, a jak przyszedł czas płacenia kolejnej raty, postanowił sprzedać pojazd.

O współodpowiedzialności doskonale zdawałem sobie sprawę i chciałem opłacić swoją połowę zaległej składki (dokładnie za okres 25.07.2007 do 3.01.2008). TU nie przystało na moją propozycje. Sprawy załatwiałem osobiście, nie telefonicznie.

[cytat:2ey19syj]Po co czekać? Wypowiedz teraz.[/cytat:2ey19syj]

Swoje dane przekazałem TU 24.01.2008r. Rozumiem, że od tej daty mam 30 dni na złożenie wypowiedzenia?

I jeszcze jedno. Czy moim obowiązkiem było zgłoszenie się do ubezpieczalni skoro nie chciałem wypowiadać umowy, a dane o nowym właścicielu miał przekazać TU zbywca? Czy istnieje jednoznacznie brzmiący akt prawny odpowiadający na pytanie co leży w obowiązkach NABYWCY?

Pozdrawiam

[cytat="SlowGun"]Swoje dane przekazałem TU 24.01.2008r. Rozumiem, że od tej daty mam 30 dni na złożenie wypowiedzenia?[/cytat]
Od daty zakupu. Niepoinformowanie TU nieczego nie zmienia.
[cytat:2qnv0lvn]I jeszcze jedno. Czy moim obowiązkiem było zgłoszenie się do ubezpieczalni skoro nie chciałem wypowiadać umowy, a dane o nowym właścicielu miał przekazać TU zbywca? Czy istnieje jednoznacznie brzmiący akt prawny odpowiadający na pytanie co leży w obowiązkach NABYWCY?[/cytat:2qnv0lvn]
Jest tylko ustawa o OC, a ona takich zapisów nie posiada, więc nie masz obowiązku.

Dziękuje za komentarze.

Pozdrawiam

Powrót