Brak paragonu

• Autor wątku Autor wątku natixa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natixa

Użytkownik
Odpowiedzi
93
Witam sprawa wygląda tak. Kupiłam przez internet aparat słuchowy niestety mimo tego że był sprawny i wszystko z nim było ok mamie nic nie pomógł więc chciałam go zwrócić. Sprzedawca zgodził się odesłałam wszystko co miałam a on ni teraz pisze że brakuje paragonu. Ja nigdzie paragonu nie widziałam więc albo go wogóle nie było albo się zagubił a ja nawet nie zauważyłam. Co teraz zrobić? Odesłałam aparat listem poleconym priorytetowym 4 dni po tym jak go otrzymałam w nienaruszonym stanie tylko sprzedawca nie chce ni oddać pieniędzy bo nie na paragonu. Przesyłkę odbierałam i płaciłam przy odbiorze dlatego nie mam żadnego dowodu wpłaty czy przelewu mam tylko potwierdzenie odesłania aparatu i korespondencję mailową ze sprzedawca. Nie wiem jak mln mam teraz odzyskać pieniądze pomocy

Brak paragonujest nieistotny.

Zapytaj sprzedawcę o podstawę prawną jego stanowiska.

Dziękuję tak właśnie zapytam tylko że ten sprzedawca zasłania się tym że po pierwsze wysłał paragon a po drugie że napisał mi że zwrócić mogę tylko z paragonem a ja go nie miałam więc wysłałam wszystko co było i on nie chce ni oddać pieniędzy

Jeśli sprzedawca będzie się upierał przy swoim to na pewno tak zrobię tylko najważniejsze jest to czy prawo jest po mojej stronie czy sprzedawcy? Bo może to ja nie mam racji i dlatego chce się tutaj upewnić czy mogę walczyć o te pieniądze i czy mam szansę je odzyskać

Żądanie zwrotu paragonu nie ma racji bytu.

No właśnie ja też myślałam że ważniejsze jest aby towar był w idealnym stanie i zwrócony w ciągu 14 dni a tu brak paragonu urasta do ogromnego problemu

Tak. Odstąpienie od umowy wypełniłam i wysłałam razem z aparatem

Z ostrożności najpierw wysyła się odstąpienie a następnie sam towar.

Sprzedawca chciał żebym wysłała wszystko naraz więc tak zrobiłam

Powrót