brak payslipów

• Autor wątku Autor wątku wiesław40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiesław40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam serdecznie mam pytanie a mianowicie od 28 kwietnia pracuje jako pomoc w kuchni w dublinie jest to praca ok 20 godz tygodniowo nie mam kontraktu ani nie dostaje payslipów tylko pismo od niego ze od tego dnia pracuje, mało tego pracodawca zabiera mi z pensji ok30 a nawet i 50 euro co tydzień z wypłaty nie wiem i nie moge sie dowiedziec na co bo na pytanie o jego numer do zmiany taxu po prostu mnie zbywa. ciezko z moim angielskim wiec nie wiem jak sobie z tym poradzic.dałem mu ostatnio pismo z socjala do wypełniania tez mnie z tym zbywa ze nie ma czasu wypełnic.czy jest jakas instytucja która sie zajmuje takimi problemami?nie szukam tu zwady ale tez nie przyjechałem tu po to zeby ktos mnie okłamywał

wiesław40 napisał:
na pytanie o jego numer do zmiany taxu po prostu mnie zbywa. ciezko z moim angielskim wiec nie wiem jak sobie z tym poradzic

Pierwsze słyszę o czymś takim jak nr do zmiany taxu.

Wracając do tematu wystarczy, że udasz się do Revenue z jedynym potwierdzeniem, jakie masz od pracodawcy, czyli pismem od kiedy pracujesz, podasz dane pracodawcy (nazwa firmy i adres wystarczą) i poprosisz o sprawdzenie, czy pracodawca w ogóle Cię zgłosił jako pracownika. Poinformuj o fakcie nieotrzymywania jakichkolwiek kwitów dot. wynagrodzenia oraz problemach związanych z załatwieniem spraw urzędowych (SW). W urzędzie szybciutko sprawdzą stan faktyczny i jeśli zajdzie potrzeba wystosują odpowiednie pismo do Twojego pracodawcy. Tam również dowiesz się na temat swoich podatków, jaki masz tax credit.Domyślam się, że pracodawca wypłaca Ci wynagrodzenie do ręki, a nie na konto bankowe (?)
Tu nie chodzi o wytoczenie wojny pracodawcy, ale uświadomienie mu, że mimo braków językowych znasz swoje prawa oraz jego obowiązki. Powodzenia.

Powrót