Brak płatności za elektryczność - brak umowy

• Autor wątku Autor wątku tomzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, nie jestem do końca pewny czy w prawidłowym miejscu zamieszczam to pytanie, jeżeli nie, to proszę o informację.

Sprawa dotyczy płatności za elektryczność, mianowicie w roku 2012 w grudniu, moja mama zapomniała opłacić rachunku a prąd, w związku z czym usługodawca odciął usługę i wystawił wezwanie do zapłaty. W ciągu dnia od tej sytuacji, o której dowiedzieliśmy się dopiero dzwoniąc na infolinie, brakująca zapłata została uzupełniona. Na następny dzień przyszedł pan z firmy i podpiął prąd, w domu był tylko niepełnoletni młodszy brat, który podpisał, że usługa została podłączona. W ciągu nastepnych 2 miesięcy, nie otrzymaliśmy jednak faktury (usługodawca wystawia fakturę co 2 miesiące), dlatego zadzwoniliśmy na infolinię, otrzymaliśmy informację, że pan który podłączał prąd powinien był nas poinformować, że zerwano umowę i należy podpisać nową i że mamy się zgłosić do punktu obsługi celem podpisania umowy, mamy dostarczyć spis z liczników - do których niestety nie mamy dostępu. Mama jak się okazuje, nie załatwiła tej sprawy, nie podpisała nowej umowy, a jako że prąd cały czas był i jest nie zwróciłem uwagi na tę sprawę. Dopiero ostatnio sprawdziłem, że dalej nie przychodzą żadne faktury.

Co w tej sytuacji należy zrobić? Obawiam się, że usługodawca w pewnym momencie sobie o tym przypomni i wystawi ogromny rachunek.

Czy po upływie już 3 lat od tego momentu jego roszczenia powinny się przedawnić ? Czy ma prawo żądać zapłaty za to że świadczy usługę bez umowy? Czy powinniśmy podpisać nową umowę i walczyć o odstąpienie od płatności za porzednie lata? Czy w takim przypadku nie wystawienia rachunku usługodawca ma prawo naliczyć odsetki?

Z góry dziękuję za odpowiedź, jestem w tej chwili w kropce

Pozdrawiam

Powrót