Brak podstaw prawnych do uznania roszczenia, a telefon naprawiony

• Autor wątku Autor wątku kchmielus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kchmielus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Na jesieni zakupiłem telefon w Saturnie z dokupionym ubezpieczeniem Gwarancja Plus Ochrona Telefony Komórkowe. Po ok 2 miesiącach pękł ekran, jednak nie w wyniku upadku- prawdopodobnie pękł w kieszeni w spodniach. Zgłosiłem gwarancję, jednak nie została uznana, gdyż "(...) sprzęt elektroniczny jest objęty ochroną ubezpieczeniową w zakresie: uszkodzenia lub zniszczenia w wyniku nieszczęśliwego wypadku". Sprawę odpuściłem. W marcu telefon spadł na drogę i ekran popękał całkowicie- ktoś wpadł na mnie na przejściu dla pieszych jak rozmawiałem. Zgłosiłem uszkodzenie ponownie, po ok tygodniu przyjechał kurier i telefon zabrał do naprawy. Gdy telefon był w naprawie otrzymałem list, z zapytaniem czy naprawiłem poprzednio zgłaszaną szkodę i jeśli tak to proszą o przesłanie dokumentacji serwisowej. Odpowiedziałem że nie naprawiałem. Po dwóch tygodniach telefon wrócił z wymienionym ekranem, a po 3 tygodniach przyszło kolejne pismo:
"SPB Polska Sp. zo.o. uprzejmie informuje, że po rozpatrzeniu Pana wniosku nie znajduje podstaw prawnych do uznania roszczenia. Uzasadnienie Warunkiem koniecznym do przyjęcia odpowiedzialności przez Ubezpieczyciela jest m.in. to, aby zdarzenie ubezpieczeniowe było jedyną przyczyną powstania szkody. W związku z tym, iż aktualne zgłoszenie jest bezpośrednio powiązane ze zgłoszeniem szkody z listopada 2014, gdzie zgłaszał Pan uszkodzenie ekranu, z przykrością zmuszeni jesteśmy oddalić zgłoszone roszczenia"

I pytanie moje brzmi: czy mogą obciążyć mnie kosztami naprawy? Nikt nie informował mnie o ewentualnych kosztach naprawy, nie pytał czy podejmuję się naprawy na własny koszt- jak to zwykle ma miejsce w przypadku odrzucenia reklamacji. Nie otrzymałem także żadnego raportu z naprawy- co było wymieniane itd. W ciągu 30 dni mogę się odwołać od w/w decyzji.

Powrót