Brak polskiej instrukcji i oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku pawcio1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawcio1978

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam
Na początku lipca kupiłem nowy router. Nie posiada standardowo instrukcji i oprogramowania w języku polskim. Router pragnę zatrzymać. Czy i co mogę wynegocjować? Czy pisać to w formie skargi, reklamacji, rękojmi?

pawcio1978 napisał:
Nie posiada ... i oprogramowania w języku polskim. ... Czy i co mogę wynegocjować?

Nic.

pawcio1978 napisał:
Nie posiada standardowo instrukcji

Jeśli chcesz zatrzymać to upomnieć się o instrukcję bądź ściągnąć z www producenta jeśli jest dostępna lub zgłosić brak manuala do odpowiednich instytucji.

Ostatnia edycja:
A jakas rekompensata dodatkowa ze strony producenta?
Co w sytuacji jesli producent nie ma polskiego manuala/oprogramowania (lub spolszczenia)?

pawcio1978 napisał:
Co w sytuacji jesli producent nie ma polskiego ...oprogramowania (lub spolszczenia)?

W takiej sytuacji należałoby się nauczyć języka w jakim wykonany jest firmware.

Kurczę...muszę wystąpić do producenta systemu operacyjnego o odszkodowanie za brak polskiego języka... :what:

arturoooo napisał:
Kurczę...muszę wystąpić do producenta systemu operacyjnego o odszkodowanie za brak polskiego języka...
Wersja to jedno, ale do wersji systemu anglojęzycznego musi być dołączona instrukcja w języku polskim.

Pytalem co w sytuacji, jesli nie bedzie?
@arturo: co innego dobrowolny wybor, a narzucenie!
@grubymis: zgadzam sie z Toba. Jednak w/na pudelku nie ma. Oprogramowanie zainstalowano bez polskiej wersji.

pawcio1978 napisał:
Pytalem co w sytuacji, jesli nie bedzie?

Przecież już dostałeś odpowiedzi co zrobić w zależności od wariantu... czego więcej oczekujesz?

@arturo: aha. Czyli konsument ma upominac sie, a producent nawet na piwo nie da, bo prawo go chroni.

Wszelkie roszczenia składasz do sprzedawcy bądź dystrybutora/importera danego sprzętu na Polskę.

pawcio1978 napisał:
a producent nawet na piwo nie da, bo prawo go chroni.

ten tekst to już po prostu masakra :o

Może podasz markę i model sprzętu? Miałem w garści trochę sprzętu i w połowie przypadków użytkownik nie potrafił przełączyć języka w panelu :wow: (nawet nie wiedział, że jest taka możliwość)

Ostatnia edycja:
Jakim cudem Wojewódzki Inspektorat Handlowy potrafił znaleźć przepis? A Wy nie?
Chyba, że nie trafiłem na Forum Prawne.

pawcio1978 napisał:
Jakim cudem Wojewódzki Inspektorat Handlowy potrafił znaleźć przepis? A Wy nie?
Chyba, że nie trafiłem na Forum Prawne.

Pierwsze co to po twoim poście wrzuciłem w google odpowiednie słowa i sypnęło mi tysiącem (Około 662 000 wyników (0,40 s)) linków na ten temat (co się dzieje kiedy sprzedawca nie dołącza polskiej instrukcji, komu zgłosić, na jakie sankcje się naraża itp.).

Dlatego też po przeczytaniu tekstu z pierwszego linku z brzegu napisałem w #2 "...lub zgłosić brak manuala do odpowiednich instytucji."

No popatrz jaki ja nierozgarnięty jestem, że nie podałem ci wszystkiego na tacy... ;)

@arturo:
Jestes wybiorczo niewidomy. Widzisz tylko brak polskiego manuala. Napisalem tez o oprogramowaniu! W dodatku napisy na pudelku sa po angielsku! I jeszcze tabela kompatybilnych modemow na pudelku i na ich stronie sa rozbiezne!

Wskaż przepis, mówiący o obowiązku dołączenia zlokalizowanego oprogramowania. Niestety, wg mojej najlepszej wiedzy, nie ma takiego przepisu. Jest obowiązek dostarczenia tłumaczonej instrukcji (niekoniecznie w wersji papierowej), od którego to obowiązku jest wyjątek - np. jeśli niezbędne czynności da się przedstawić za pomocą zrozumiałych rysunków.
Dodatkowo nie ma obowiązku tłumaczenia zwyczajowo stosowanej terminologii naukowej i technicznej.

Lista kompatybilności na pudełku i na stronie może się różnić (aczkolwiek moim zdaniem tylko in plus - na stronie spodziewam się listy bogatszej) - stronę łatwiej zaktualizować, niż pudełko.

@wittka:
oprogramowanie i pudelko dla b.zblizonego sprzetu sa przetlumaczone.
Ani na stronie ani na opakowaniu nie ma modemu, ktory ten router obsluguje.
Czy jak kupujesz telefon/laptop/tv w sklepie stacjonarnym na terenie Polski to maszy wszytko po angielsku i ew.brak jezyka polskiego?

No i?
Wskaż przepis, który wymusza na producencie / importerze / dystrybutorze obowiązek tłumaczenia opakowania i oprogramowania wewnętrznego produktu - pisałem o tym w poście powyżej.
Np. pudełko do posiadanego przeze mnie modemoroutera LTE, nie posiada opisu w jezyku polskim. Na polskojęzycznej naklejce jest jedynie nazwa importera / producenta, miejsce produkcji i zlokalizowana nazwa produktu.

wittka LTE na Polskim kartonie? Toż to przecież nie Polski skrót bo znaczy "Long Term Evolution" w wolnym tłumaczeniu "Długi okres ewolucji" więc chyba powinien być skrót "DOE"- tak to jest sarkazm

Od razu mi się wspomniał przegrany parę lat temu przetarg na komputery, miało być wszystko po polsku a w specyfikacji znalazł się model komputera z "Intel inside" :brawo:

Ostatnia edycja:
Powrót