Brak postanowienia sądu o nabyciu spadku

• Autor wątku Autor wątku Magdalena2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdalena2222

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Babcia mojej przyjaciółki ma zaawansowanego raka i praktycznie nie ma z nią kontaktu. Jakiś czas temu odbył się sprawa spadkowa(mąż tej babci pozostawił w spadku wszystko żonie). Wiem, że dotychczas z sądu nie przyszło postanowienie o nabyciu spadku- z tego co nam wiadomo, żona powinna wystąpić o wydanie odpisu postanowienia. Wniosek może ktoś napisać, ale potrzebny jest podpis babci. Tylko jak to zrobić, skoro nie ma ustanowionego pełnomocnictwa, a babcia nie jest w stanie sama się podpisać? Kiedy jeszcze babcia była w lepszym stanie kazała m.in. sprzedać samochód po dziadku(był współwłaścicielem), jednak bez postanowienia sądu, że wszystko, łącznie z samochodem należy do niej, nic przecież nie może sprzedać.
W jaki sposób to złatwić? Myślałam, że sąd samoistnie przesyła taki ''wyrok''.

Oprócz babci uczestnikami postępowania musiały być także dzieci jej i zmarłego małżonka. Skoro tak, to kazdy z uczestników a nie tylko babcia może napisac do sądu wniosek o wydanie odpisu postanowienia spadkowego.

Mimo iż tylko ta babcia dziedziczy wszystko po mężu?

Wiem, że w takim wniosku należy umieścić sygnaturę akt i datę wydania stwierdzenia nabycia spadku. Mam tylko wezwanie na rosprawę, która odbyła się parę tygodni temu. Czy sygnatura jest nadawana jesdna i ta sama dla całego toczącego się postępowania? I czy data stwierdzenia nabycia spadku to data, kiedy odbyła się rozprawa? Przyjaciółka twierdzi, że innych dokumentów nie dostali.

sygnatura jest tylko jedna dla sprawy. Prawdopodobnie postanowienie zapadło na tej rozprawie. Niech po prostu napisze o wydanie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po tej a tej osobie. Jak będzie sygnatura to jeśli postanowienie zapadło, to sąd i bez podania daty powinien odpis wydać.

Bardzo dziękuję:-) Mam jeszcze pytanie dot. rachunków bankowych. Na koncie są z pewnością zgromadzone jakieś środkie pieniężne. Czy w razie braku pełnomocnika środki te po prostu wchodzą w skład masy spadkowej?

Już mi się prawo bankowe zatarło w pamięci, niestety.

Aha, wniosek do sądu o odpis postanowienia okleić znaczkami sądowymi za 6 zł (to opłata od 1 strony, takie postanowienia raczej się mieszczą na 1 stronie).

Powrót