Brak Poświadczenie dziedziczenia a nieznane aktywa, konto w banku

• Autor wątku Autor wątku oxygenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
oxygenka

oxygenka

Użytkownik
Odpowiedzi
60
W marcu 2020 po nagłej chorobie zmarł mój mąż .Był to ogromny cios dla mnie i psychicznie nie podołałam zupełnie nie dopilnowałam spraw dziedziczenia .Nie zadbałam o poświadczenie dziedziczenie w ciągu 6mcy od daty śmierci .Praktycznie nieruchomość i tak była moją własnością co do aktyw ,czy konta w banku i tym podobnych również byłam pewna że mąż nie posiadał takowego bynajmniej ja nic o tym nie wiedziałam ..W czasie jednego ze spotkań rodzinnych dowiedziałam się że mój mąż miał jednak konto lecz nie wiadomo w którym banku gdyż korespondencja bankowa nie przychodziła do domu . Co powinnam teraz zrobić jestem w trudnej sytuacji finansowej jak dowieść i gdzie sprawdzić że takowe konto istnieje i czy mam do niego prawo .

W celu pozyskania informacji na temat posiadania konta bankowego przez osobę zmarłą należy złożyć wniosek w dowolnym banku i przedłożyć prawomocne postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku lub notarialne poświadczenie dziedziczenia.

Pięknie dziękuję za szybką odp..ja zupełnie nie ogarniam tematu i nadal jestem w potwornym dołku ..
Czyli muszę iść do notariusza ,lub sądu by to poświadczenie uzyskać . Mam syna czy on również jako spadkobierca musi iść ze mną do notariusza czy wystarczy jak pójdę tylko ja ?

oxygenka napisał:
Mam syna czy on również jako spadkobierca musi iść ze mną do notariusza czy wystarczy jak pójdę tylko ja ?
Wszyscy spadkobiercy muszą stawić się u notariusza w celu sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Jeśli syn jest niepełnoletni to wtedy działasz też w jego imieniu jako przedstawiciel ustawowy.

Oficjalna strona centralnej informacji o rachunkach bankowych:
www.centralnainformacja.pl/.../jak-uzyskac-informacje-o-poszukiwanym-rachunku/

Z notariuszem musisz się wcześniej umówić. Zapytaj o wymagane dokumenty oraz o koszty sporządzenia aktu notarialnego poświadczenia dziedziczenia.

Dziękuję pięknie .. Pozdrawiam

Powrót