Brak powiadomienia o rozprawie?

• Autor wątku Autor wątku timmon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

timmon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry

Mam taki problem. Wygrałem rozprawę przed NSA, podczas której oczywiście reprezentował mnie adwokat. Sprawa w moim przypadku miała wrócić ponownego do rozpatrzenia przez WSA. Cierpliwie czekałem na pismo z WSA o terminie rozprawy, ponieważ z chwilą ustalenia terminu miałem zamiar wnieść przed WSA o zadanie pytania prawnego do TK, a tymczasem dzisiaj dostaję maila od kancelarii, która mnie reprezentowała przed NSA, że rozprawa odbędzie się jutro :o Mam w związku z tym pytania: czy WSA postąpił prawidłowo wysyłając pismo z informacją o terminie na adres kancelarii zamiast do mnie? Cały czas żyłem w przeświadczeniu, że pełnomocnictwo jest ważne tylko w postępowaniu przed NSA, tym bardziej że w identycznych sprawach koledzy dostawali zawiadomienia o rozprawach "wracających" do WSA na domowy adres. Co w tej sytuacji zrobić? Czy mogę prosić o odroczenie rozprawy wysyłając np. pismo faksem (podnosząc zarzut, że nie zostałem powiadomiony o terminie, oczywiście pod warunkiem, że WSA miał wysłać pismo do mnie)? Jeżeli tak, to na jaki przepis się powołać?

Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
timmon napisał:
Mam w związku z tym pytania: czy WSA postąpił prawidłowo wysyłając pismo z informacją o terminie na adres kancelarii zamiast do mnie?

tak

I FSK 1379/12 - Postanowienie NSA z 2012-11-16

w przypadku ustanowienia pełnomocnika pisma doręcza się pełnomocnikowi.
timmon napisał:
Cały czas żyłem w przeświadczeniu, że pełnomocnictwo jest ważne tylko w postępowaniu przed NSA,

A jak zostało określone umocowanie na pełnomocnictwie?

timmon napisał:
miałem zamiar wnieść przed WSA o zadanie pytania prawnego do TK

Zawsze może pan wysłać wniosek w piśmie procesowym
http://forumprawne.org/sady-adminis...tepowaniu-przed-sadami-administracyjnymi.html

Ostatnia edycja:
Powrót