Brak prawa jazdy przy sobie.

• Autor wątku Autor wątku Ptasior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ptasior

Ptasior

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 028
Witam!!! Jakiś czas temu zgubiłem prawo jazdy. Teraz jestem w trakcie wyrabiania wtórnika. Jakie konsekwencje poniosę gdy nie mam dokumentu przy sobie podczas kontroli w Niemczech?

Jeśli udowodnisz, że masz zezwolenie w PL, to płacisz tylko 10 euro (tylko ciekawe, czy uda się Niemcom to sprawdzić, bo to różnie może być, pomimo tego, że jesteśmy w UE).

W innym przypadku:

(1) Mit Freiheitsstrafe bis zu einem Jahr oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer
1.
ein Kraftfahrzeug führt, obwohl er die dazu erforderliche Fahrerlaubnis nicht hat oder ihm das Führen des Fahrzeugs nach § 44 des Strafgesetzbuchs oder nach § 25 dieses Gesetzes verboten ist, oder

tutaj masz więcej info:
StVG - Einzelnorm

Spróbuj to wrzucić w google translator, bo mogłbym Cie wprowadzić w błąd, z powodu mojej słabej znajomości tego języka. Ale wg. mnie nie mandat, ale grzywna.

No tak, ale z tego przepisu wynika, że jak prowadzę pojazd zupełnie bez uprawnnień. Niemcy sprawdzą czy mam uprawnienia czy mam np. zatrzymane za coś, bo jak jeszcze nie byliśmy w unii to mogli sprawdzić. Mimo wszystko dziękuję. Może napisze ktoś kto był w takiej sytuacji lub zna kogoś kto był.

Powrót