Brak produktu, brak zwrotu pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku plove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plove

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,
Postaram się bardzo dokładnie omówić swój problem.

30.08 w sieci Neonet i przez internet kupiłem smartwatcha, odebrałem go w sklepie ponieważ zależało mi na czasie a była wtedy sobota.
Jeszcze tego samego dnia chciałem go sprawdzić i niestety nie mogłem go sparować z iPhone 16 pro, iPhone 15 plus oraz Samsung A71. Mimo instrukcji bawiłem się z tym 3 godziny - prosta czynność. Uznałem więc że ma wadę fabryczną.

Napisałem do sieci Neonet co mam w takiej sytuacji zrobić, odpisali abym wybrał jedną z trzech dróg:
- naprawa produktu
- wymiana na nowy
- odstąpienie od umowy

Napisałem więc pismo "odstąpienia od umowy", wskazałem numer konta do zwrotu i odesłałem produkt. Mimo to sklep odmówił zwrotu i przesłał produkt do "sprawdzenia" przez dział techniczny. Sprawdzanie trwało 7 dni i ostatecznie stwierdzono, że produkt jest w 100% sprawny i odmawiają zwrotu pieniędzy, JEDNOCZEŚNIE jeszcze w tej samej wiadomości dostaję informację, że produkt wysyłają do producenta na szczegółową diagnozę.

Moja prośba o protokół z testów oraz inną dokumentację została odrzucona a mam wrażenie, że w ogóle nikt tego nie sprawdził. Wskazywałem na opieszałość i fakt, że parowanie smartwatcha z telefonem to bardzo trywialna czynność, która powinna trwać minuty a nie dni.

Trzykrotnie wzywałem do zwrotu środków i za każdym razem dostaję odmowę.
Co w takiej sytuacji mogę więcej zrobić ?

Zwrócić sie do Miejskiego Rzecznika Konsumentów z wnioskiem o interwencje.

Zacznijmy od tego z jakiego uprawnienia korzystał autor pytania? Gwarancja czy rękojmia?
Druga sprawa:
1) Jeśli była to gwarancja - stosuje się zasady gwarancji, trzeba do nich zajrzeć;
2) Jeśli była to rękojmia - sprzedawca ma prawo ustosunkować się do reklamacji w terminie 14 dni (gdzie, jak widać, wady nie stwierdził i odrzucił roszczenie)

Póki co nie widzę tu pracy dla rzecznika. Moim zdaniem ponowna reklamacja z opinią rzeczoznawcy o wadzie i żądanie (przy czym zastosowanie ma art. 560 §1 KC) + zwrot kosztów za opinię albo sprawa do sądu.

@gryffinian: z tego co przeczytalem autorka tematu odstąpiła od umowy. Skoro serwis po sprawdzeniu orzekł, że sprzęt jest sprawny powinien zwrócić pieniądze.

Nie wiemy dokładnie jak wyglądało to odstąpienie od umowy (co było w piśmie, czy odstąpienie było z poziomu konta klienta). Chyba, że Ty wiesz.

Dlatego zaproponowałem żeby z kompletem dokumentów udać się do MRzK.

Zreszta mój błąd: nie zauwazylem, ze temat byl z wrzesnia 2025r.

Powrót