Brak rachunku

• Autor wątku Autor wątku tifany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tifany

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam.
22.08.2015 r. ekipa remontowa rozpoczęła u mnie malowanie elewacji domu.
Ustnie ustaliliśmy zakres prac i koszty.
Po skończeniu pracy, która nota bene ciągnęła się w nieskończoność ( brak profesjonalizmu) wypłaciłam pieniądze.
Niestety do dzisiaj nie otrzymałam żadnego rachunku. Na moje smsy z prośbą o rachunek jest wielkie zdziwienie.
Chciałabym dodać, że praca została wykonana niechlujnie, przy okazji zostały wyrządzone szkody (pomalowane futryny, rynny ,uszkodzony dach, blacha do wymiany). Bez tego rachunku nie mam praktycznie możliwości żadnej reklamacji.
W jaki skuteczny sposób upomnieć się rachunek?

tifany napisał:
Bez tego rachunku nie mam praktycznie możliwości żadnej reklamacji.
rachunek nie jest pani potrzebny do "reklamacji". Wykonawcy odpowiadają za szkodę powstałą na zasadzie art 471 KC w związku z nienależytym wykonaniem zobowiazania umownego.
Tylko jak pani dowiedzie faktu zawarcia umowy?:what:

HenRab napisał:
Tylko jak pani dowiedzie faktu zawarcia umowy?
Właśnie nie mam pojęcia.
Zastanawiam się jeszcze, czy nie wysłać listu poleconego na adres firmy (logo miał na koszulce) z prośbą o rachunek?
Bo myślę, że mając taki rachunek łatwiej będzie mi z tą reklamacją.
No sama nie wiem .

tifany napisał:
czy nie wysłać listu poleconego na adres firmy (logo miał na koszulce)
a ja mam koszulke z nadrukiem nike sport,ale to nie znaczy,że jestem pracownikiem nike ani sportowcem.
Z kim pani zawierała umowę?to jest podstawowe pytanie bo to druga strona stosunku umownego ponosić bedzie odpowiedzialnosć - wiec pytanie z firmą czy pracownikiem firmy który robił "fuche na lewo" (czy z gosciem który po prostu skądś miał ich koszulke).
Na to pytanie tylko pani zna odpowiedź:o

Umowę zawarłam z właścicielem firmy.
Zamieściłam ogłoszenie w internecie w celu znalezienia wykonawcy, i długo nie czekałam.
Logo firmy było na koszulkach pracowników i na samochodzie.
Na samochodzie był też adres, ale zwyczajnie zapomniałam. Jednak udało mi się ową firmę odnalezć .
Być może mogłabym sobie darować ten rachunek, ale gość zwyczajnie mnie ignoruje, i w żaden sposób nie mogę od niego wyegzekwować odpowiedzialności za to co zrobił.

Wszelkie próby zawiodły, tzn. sms-y, telefony oraz pismo z prośbą o rachunek.
W takiej sytuacji nie mam pojęcia co mogę zrobić? Jak mogę dochodzić, żeby ten człowiek naprawił wyrządzone szkody?
Prawda jest taka, że to malowanie, które wykonali będzie mnie kosztowało naprawę dachu( wymiana (blacho dachówki) . Ekipa tego człowieka powgniatała, porysowała i pochlapała farbą niemalże cały dach.
Umowa była ustna, dla tego zależało mi na rachunku. A tak, co w takiej sytuacji można zrobić?

skoro prośby i groźby nie pomagają możesz skierować sprawę do sądu

Błąd , przepraszam- ,,dlatego".
Tak, tak wiem sąd. Ale to już ostateczność.

Powrót