brak reakcji na skargę nieuprawnione zajęcie

• Autor wątku Autor wątku kodimac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kodimac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam proszę o pomoc. Na konto bankowe spływają środki tylko i wyłącznie z wynagrodzenia, które jest potrącane przez komornika1(połowa wypłaty), konto zostało zajęte przez komornika2 Obaj komornicy reprezentują jednego wierzyciela wszystkie środki powyżej kwoty wolnej zostały przelane na konto komornika2 pomimo iż wystosowałem pismo do wierzyciela i komornika2 o zbiegu egzekucji. Wniosłem skargę na nieprawne zajęcie środków do komornika2 (szał skarga do komornika na komornika to możliwe tylko w Polsce!!!) minął miesiąc bez odzewu, w końcu dostałem pismo od komornika2 o zbiegu egzekucji i przekazaniu sprawy do komornika1 obciążając mnie kosztami egzekucji. Właściwie od początku egzekucji komornik2 wiedział o zbiegu bo poinformował go mój zakład pracy. Na pewno wiedział też wierzyciel ale pomimo tego zlecił windykację do dwóch komorników. Jak teraz odzyskać bezprawnie zajęte środki z rachunku bankowego?

A co ma jedno do drugiego? Tzn. Zbieg do zajęcia? Zajęto środki powyżej kwoty wolnej na rachunku czyli realizacja zajęcia była prawidłowa.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

ale było to zajęcie kwoty już po potrąceniu przez pierwszego komornika

Środki wpływające na rachunek bankowy tracą swój charakter i podlegają zajęciu powyżej kwoty wolnej na rachunku.

Tak jak koledzy wyżej piszą - wszystko odbyło się prawidłowo i nie ma to żadnego znaczenia. Miesiąc bez odzewu to jeszcze nie powód do wszczynania awantur, sądy potrafią wydawać rozstrzygnięcia po wielu miesiącach i nie jest to wina komornika. Podobnie ma się sytuacja z wystąpieniem zbiegu egzekucji na wynagrodzeniu, komornik2 mógł odwołać ww. zajęcie i prowadzić postępowanie dopóty, dopóki komornik1 nie zajął rachunku bankowego.

A składanie skargi na czynności komornika na podstawie art. 767 kpc ma większy sens niż Ci się wydaje, bowiem komornik może skargę od razu uwzględnić, jeżeli była słuszna.

czyli można jak dobrze rozumiem przeprowadzić dwa razy egzekucję z moich dochodów?

raz połowy zarobków a potem jak trafią na konto do kwoty wolnej?

Nie. Można przeprowadzić egzekucję z Twojego wynagrodzenia za pracę i z Twojego rachunku bankowego. A co się znajdzie na rachunku bankowym nie ma znaczenia - czy to "resztki" z wynagrodzenia, emerytury czy pieniądze babci, dziadka.

Tak, jeśli 50% wynagrodzenia po potrąceniu trafi na rachunek bankowy i jest większe niż kwota wolna będzie częściowo podlegało zajęciu bo już nie jest wtedy wynagrodzeniem tylko środkami na rachunku.

3ci komornik może przyjść zająć ruchomości w domu, 4ty samochód a 5ty nieruchomość, 6 ty nadpłatę podatku
Egzekucja to przymus.
Windykacja to w firmie windykacyjnej, pytającego dług stwierdzony jest orzeczeniem sądu i egzekwowany w trybie sądowego postępowania egzekucyjnego.

Ostatnia edycja:
rozumiem
czyli najlepiej jak by wynagrodzenie trafiało do ręki

Wola dłużnika w jaki sposób odbiera wynagrodzenie.

czy można dochodzić skutecznie w jakikolwiek sposób zwrotu tej kwoty ?

Zgodnie z przepisami wyegzekwowanej kwoty ? Z jakiej racji ?

ok dziękuję i
przepraszam za niewiedzę

Powrót