Brak składek - jakie konsekwencje dla pracownika

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 899
Witam.
Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?
Pozdrawiam.

Jakaś podstawa prawna? Dlaczego pracownik ma ponosić konsekwencje niepłacenia składek przez pracodawcę? W niczym nie zawinił!

jan.jakub napisał:
Mniejsza emerytura
Bzdura. Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy.

Postawa prawna art. 40 ust. 1 ustawy o sus

@Rewe przykład jak rozumiem czysto teoretyczny, nie wiem czy byłoby to fizycznie możliwe aby można nie płacić kilkanaście lat składek za pracownika - w końcu ZUS wszcząłby postępowanie egzekucyjne.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Mass1910 napisał:
Nie pisz bzdura, gdyż bzdura może okazać się prawdą.
Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy ale ponosi konsekwencje. Emerytura naliczana jest od zgromadzonego kapitału. Pomniejszone wpłaty pracodawcy czy ich brak powoduję mniejszą podstawę do naliczenia emerytury.
ZUS "ściągnie" z pracodawcy składki jeżeli będzie miał z czego. Jeżeli pracodawca zamknie firmę z długami to ZUS czy skarb państwa nie wyrówna składek. Znam przypadek gdzie pracodawca przez 3 lata płacił ok 30% należnej składki, niestety brak możliwości ściągnięcia

Rewe napisał:
Jakaś podstawa prawna?
Podstawa prawna jest w sposobie naliczania emerytury

Ostatnia edycja:
jan.jakub napisał:
Pomniejszone wpłaty pracodawcy czy ich brak powoduję mniejszą podstawę do naliczenia emerytury.

nalicza się ją w oparciu o składki należne, a nie te rzeczywiście wpłacone na konto ZUS warunek pracodawca składa raport comiesięczny do ZUS

Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić sprawe ZUS , PIP lub nawet zgłosić sprawe do organów ścigania
art. 218 § 1a k.k.

Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

cologniola napisał:
nalicza się ją w oparciu o składki należne, a nie te rzeczywiście wpłacone na konto ZUS warunek pracodawca składa raport comiesięczny do ZUS
To widocznie ZUS wprowadził mnie w błąd, bo poinformowali mnie zgoła inaczej

cologniola napisał:
Kto...podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Opisałem przypadek który minie dotyczy.
Były pracodawca nie poniósł żadnej konsekwencji. Dostałem pismo z prokuratury bez możliwości wniesienia odwołania od ich decyzji. Sprawa umorzona.

Mass1910 napisał:
@Rewe przykład jak rozumiem czysto teoretyczny, nie wiem czy byłoby to fizycznie możliwe aby można nie płacić kilkanaście lat składek za pracownika - w końcu ZUS wszcząłby postępowanie egzekucyjne.

Nie jest to pytanie teoretyczne...Pracodawca płaci pensje, zgłasza pracowników do ZUS, pracownicy dostają roczne PITY. Ale składek nie płaci. Tak od 2005 roku...

jan.jakub napisał:
Nie pisz bzdura, gdyż bzdura może okazać się prawdą.

Przypominam, że jesteś na forum prawnym. Podstawę prawną swoich twierdzeń podałem. Ty jak widzę opierasz się na domysłach i zasłyszanych informacjach.

jan.jakub napisał:
Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy ale ponosi konsekwencje.

Jak wyżej - domysły i zasłyszane informacje.

Ostatnia edycja:
Rewe napisał:
Nie jest to pytanie teoretyczne...Pracodawca płaci pensje, zgłasza pracowników do ZUS, pracownicy dostają roczne PITY. Ale składek nie płaci. Tak od 2005 roku...
Bardzo ciekawy przypadek. Skąd pracodawca bierze środki na wypłaty dla pracowników skoro na 99% jest prowadzone postępowanie egzekucyjne. Jak w ZUS to i na pewno w US zalega.

Mass1910 napisał:
Przypominam, że jesteś na forum prawnym. Podstawę prawną swoich twierdzeń podałem. Ty jak widzę opierasz się na domysłach i zasłyszanych informacjach.
Regulamin:
§2 ForumPrawne.org nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie platformą, dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć.
Użyte na stronach serwisu ForumPrawne.org zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" powinny być interpretowane tożsamo i być traktowane jako wsparcie w problemach związanych z prawem. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.

Mass1910 napisał:
Jak wyżej - domysły i zasłyszane informacje.
Czytamy uważnie. To nie są domysły i zasłyszane informacje. To są własne doświadczenia

Dziwne ,że ZUS nie wszczął postepowania wyjaśniającego, nie nałożył kar i zdyscyplinował pracodawcę i sam nie powiadomił prokuratury w razie dalszego niepłacenia składek
Pracownik sam może składać skargę do PIP - ta pewnie by ukarała pracodawcę , a przy recydywie kare nałożyła do 5 tys zł
Pozostaje samemu wystąpić na drogę sadową

@jan.jakub nie jeden już dostał tu bana za pisanie opowieści z mchu i paproci, więc bardzo Cię proszę nie pogrążaj się.

Ps. Czytam uważnie:-) zasłyszane informacje od "Pani z okienka"

Nie zadałeś sobie nawet minimum trudu żeby sprawdzić podstawę prawną swoich twierdzeń

Ostatnia edycja:
Mass1910 napisał:
Nie zadałeś sobie nawet minimum trudu żeby sprawdzić podstawę prawną swoich twierdzeń
Swoich twierdzeń nie szukałem.

Natomiast
Jeżeli chodzi o USTAWA
z dnia 13 października 1998 r.
o systemie ubezpieczeń społecznych
Mass1910 napisał:

Postawa prawna art. 40 ust. 1 ustawy o sus
To podany artykuł podaje sposoby ewidencjonowania składek, a nie odpowiedzialność za długi

jan.jakub napisał:
To podany artykuł podaje sposoby ewidencjonowania składek, a nie odpowiedzialność za długi

I masz gdzieś tam informacje, że dotyczy jedynie opłaconych składek?

Temat już dawno wyczerpany a Ty dalej trollujesz.

Ostatnia edycja:
Powrót