Brak towaru / zwrotu pieniędzy- co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Piotr1972r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piotr1972r

Piotr1972r

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam. Proszę o pomoc jak postąpić w moim przypadku.
Zamówiłem w sklepie internetowym (nie jest to sprzedawca z Allegro)dwie pary butów na kwotę około 450 zł (za pobraniem) 2 marca. Następnego dnia dostałem maila potwierdzającego od sklepu że zamówienie zostało przyjęte do realizacji ,ale zauważyłem że pomyliłem się w rozmiarze butów i niezwłocznie nie napisałem do sprzedawcy sprostowanie z prawidłowym zamówieniem rozmiaru ; jeszcze tego samego dnia wieczorem sprzedawca odpisał:
"Witam informacja przyjęta zamówienie wysyłamy w dniu jutrzejszym." Ponieważ nie byłem pewny czy jest to potwierdzenie na zmianę zamówienia rozmiaru zadzwoniłem do sklepu i rozmawiałem ze sprzedającym który potwierdził moją zmianę dyspozycji co do rozmiaru. Paczka dotarła do mnie 13 marca za którą zapłaciłem na poczcie kartą; po otwarciu w domu okazało się że buty mają niewłaściwy rozmiar (tzn ten z pierwszego pomyłkowego zamówienia)
, niezwłocznie Napisałem do sprzedawcy maila o tym problemie po czym dostałem odpowiedź:
"Zamówienie zostało przyjęte do wymiany."
Przesłane buty odesłałem zgodnie z dyspozycją sprzedawcy na jego koszt paczką przez PP w dniu 16 marca( paczka została doręczona do sprzedawcy 2 dni później). Do tej pory nie otrzymałem właściwych butów ani zwrotu pieniędzy mimo że się upominałem wiele razy. Sprzedawca nie odpisuje na maile ,nie odbiera telefonów, a ostatni kontakt sms-owy jest z 21 marca w którym pisze że "zamówienie było wysłane ponownie 20 marca" i że "jutro pracownik sprawdzi jeśli nie wyszło lub wróciło do nas to natychmiast zwrócę jutro pieniądze na konto".
Od tej pory cisza : nie odpisuje na sms-y, maile, nie odbiera telefonów...
Co robić- zgłosić to na policję czy założyć sprawę sądową? Jaki jest najbardziej właściwy tok postępowania?

Powrót