Brak ubezpieczenia a Covid?

• Autor wątku Autor wątku PLobywatel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PLobywatel

Użytkownik
Odpowiedzi
238
Mam sąsiada który nie ma ubezpieczenia. Może mieć Covida. Ma objawy ciężkiego przeziębienia. Nie wiem czy to ta choroba czy inna. Postanowił wziąć na przeczekanie i leczenie domowymi sposobami, ale mam wrażenie że z każdym dniem to gorzej wygląda. Nie chce lekarza ani pogotowia ze względu na brak ubezpieczenia i obawę że będzie musiał płacić a go nie stać. Czy prawo w związku z pandemią przewiduje jakieś procedury dla nieubezpieczonych? Kto się nim powinien zająć? W tym stanie do GOPSu nie pójdzie. Zresztą pewnie i tak by nie poszedł bo nigdy nie chciał żadnej pomocy. Wbrew niemu GOPS też nic nie zrobi.

Może się zarejestrować jako bezrobotny. Wtedy będzie podlegał pod ubezpieczenie.

Test i leczenie potwierdzonego zakazeniania SARS-CoV-2 jest w Polsce bezpłatne. Proszę powiedzieć sąsiadowi, żeby jak najszybciej zgłosił się do przychodni.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Leczenie potwierdzonego… A żeby potwierdzić? Tak na 100% nikt nie wie czy to Covid czy coś innego. A przychodnia przyjmuje ubezpieczonych. Nikt nieubezpieczonemu nie zleci badań. Zresztą tutejsza przychodnia leczy przez telefon.

PLobywatel napisał:
Leczenie potwierdzonego… A żeby potwierdzić? Tak na 100% nikt nie wie czy to Covid czy coś innego. A przychodnia przyjmuje ubezpieczonych. Nikt nieubezpieczonemu nie zleci badań. Zresztą tutejsza przychodnia leczy przez telefon.
Można bezproblemowo się zarejestrować jako osoba bezrobotna przez internet na praca.gov.pl. Wtedy obejmuje taką osobę ubezpieczenie.

PLobywatel napisał:
Znam bardzo wiele przypadków osób, które bez ubezpieczenia zostały skierowanie na test. Jeżeli jakaś przychodnia odmawia, zawsze można złożyć skargę

https://www.gov.pl/web/rpp

Dziś mój ojciec bez problemów dostal się do przychodni z ulicy, więc wszystko zależy 9d regionu.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót