brak ubezpieczenia a KRUS rodziców

• Autor wątku Autor wątku Margho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam 19 lat. jestem na pierwszym roku studiów dziennych. uczę się w szkole prywatnej. nigdzie nie pracuję, więc nie opłacam składek ZUS - wszystkim zajmowali się zawsze rodzice, więc mam małą wiedzę na ten temat. Oni są rolnikami, a więc opłacają KRUS, właściwie ojciec jest już na rencie. Mieszkam teraz we Wrocławiu i chciałabym skorzystać z tutejszych usług zdrowotnych nfz, Pani w rejestracji kazała przynieść zaświadczenie o ubezpieczeniu. Rozumiem, że moje PZU się w to nie wlicza. W miejscowości w której mieszkam, chodziłam normalnie do lekarza i do dentysty i nikt ode mnie niczego nie chciał. Pytałam matkę, jak to jest z tym ubezpieczeniem, czy mają mnie jakoś pod to podciągniętą. Dowiedziałam się tyle, jak już pisałam, ojciec jest na rencie, matka płaci KRUS, a z książeczki ubezpieczeniowej nie korzystają już dawno i nawet nie wiedzą gdzie jest. W związku z tym mam pytanie: jestem ubezpieczona czy nie jestem (no bo w końcu u siebie dentystę itd. miałam za darmo)? i co z tym fantem zrobić? odnaleźć książeczkę, gdzieś podbić, gdzie, ubezpieczyć się samej?
będę wdzięczna za pomoc : )

Polecam zapoznać się z ustawą z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.z 2008r. Nr 164, poz. 1027 z późn.zm.), a szczególnie art. 5 pkt 3.
Reasumując, jeśli nie jesteś zgłoszona przez któregoś z rodziców jako członek rodziny, to musisz zdobyć niezwłocznie zaświadczenie z uczelni albo mieć aktualną legitymacje studencką oraz dowód osobisty. Z tymi dokumentami i z mamą/tatą idziesz do KRUS i wypełniacie zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego.

Pozdrawiam

Powrót