brak ubezpieczenia a nagła operacja

• Autor wątku Autor wątku daro1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daro1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór, znalazłem się w sytuacji "z nożem na gardle" dlatego byłbym wdzięczny za wszelką pomoc i porady.
Od kilku dni przebywam w Niemczech, początkowo miał to być dwudniowy pobyt jednak tuż po przyjeździe zachorowałem dosyć poważnie i konieczne było leczenie farmakologiczne więc zostałem nieco dłużej. Niestety leczenie nie przyniosło skutku i dzisiaj otrzymałem skierowanie do szpitala na zabieg w pełnej narkozie, z hospitalizacją itd. Problem pojawił się w momencie kiedy okazało się, że nie posiadam ŻADNEGO ubezpieczenia - ani w Polsce ani w Niemczech. Pomijam fakt, że być może czegoś nie dopilnowałem, ktoś mnie wprowadził w błąd itd. Istotne jest to, że teraz jestem zmuszony wyłożyć kilka tys. euro na operację i chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić aby uniknąć lub zminimalizować koszty leczenia?
Nie pracuję, nie studiuję, nie mam ani dochodu ani ubezpieczenia. Termin zabiegu wyznaczono na jutro rano dlatego sprawa jest pilna.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Po wyjściu ze szpitala wystawią ci rachunek za usługę do zapłaty opieka lekarska w Niemczech jest jak wiesz płatna.
Powodzenia

Prosze wyraznie powiedziec w szpitalu, by nie traktowali ciebie jako osoby ubezpieczonej prywatnie (Privatpatient), tylko jako osobe, ktora placi za rachunek z wlasnej kieszeni (Selbstzahler)

A wiec Selbstzahler ohne Chefarztbehandlung und ohne Wahlleistungen

inaczej dadza ci pokoj jednooosobowy i na wizyte bedzie codziennie przychodzil do ciebie ordynator wydzialu, co spowoduje drastyczny wzrost kosztow

Myślę, że mamy to do czynienia z dość poważnym problemem. Najważniejsze pytanie: Czy przeprowazenie tej operacji jest pilne, konieczne, a jej przesunięcie w czasie grozi jakimiś komplikacjami i utratą zdrowia lub gorzej??? Czy możliwy byłby powrót do Polski i przeprowadznie tej operacji tam, w Polsce? Jeśli bowiem dojdzie do takiej sytuacji, że ta operacja przeprowadzona będzie w Niemczech, co jak słusznie tu koledzy wskazują, kosztuje, a pacjent zgodził się i poddał tej operacji wiedząc, że nie ma żadnego ubezpieczenia i wiedząc, że nie ma też środków na zapłacenie za tę operację i że nie jest w stanie za nią zapłacić, to wchodzi tu w rachubę czyn karalny z § 263 StGB (w tym wypadku tzw. Eingehungsbetrug). Niestety, zdarzają się postępowania karne w Nimeczech z powodu świadomego wykorzystania świadczeń medycznych, bez woli i poważnego zamiaru zapłaty za te świadczenia. Oczywiście, nie wchodzi to w rachubę, jeśli pomoc medyczna była pilnie konieczna, a nie udzielenie jej pociągałoby za sobą poważny uszczerbek na zdrowi człowieka lub niebezpieczeństwo dla jego życia lub przekraczające przeciętną miarę cierpienie fizyczne.

mam pytanie do erkorda, bądz jakiejś innej osoby która ma wiedzę w tym temacie...

"Oczywiście, nie wchodzi to w rachubę, jeśli pomoc medyczna była pilnie konieczna, a nie udzielenie jej pociągałoby za sobą poważny uszczerbek na zdrowi człowieka lub niebezpieczeństwo dla jego życia lub przekraczające przeciętną miarę cierpienie fizyczne."

Mojego ojca zabrała w Niemczech karetka gdzie po szybkiej i sprawnej diagnostyce był natychmiastowo operowany. Operacja była konieczna, jej brak skończyłby się natychmiastowym zgonem. Czy jest możliwość uniknięcia kosztów operacji? Nie posiadał ubezpieczenia, nia ma środków na spłatę...

Za wszelkie informacje byłabym ogromnie wdzięczna, bądz też podpowiedz gdzie mogłabym szukać informacji, pomocy
Pozdrawiam

Powrót