Brak ubezpieczenia samochodu Niemcy

• Autor wątku Autor wątku lansu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lansu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam państwa mam problem tego typu iż : Ok 2 mies temu wracając z Belgi do Polski nowo zakupionym samochodem zatrzymała mnie niemiecka policja .
Wszystko było by dobrze gdybym miał żółte tablice wraz z ubezpieczeniem . Natomiast po namowie kolegów przykręciliśmy inne tablice które wisiały u nas w garażu ( stare jakieś , tablice belgijskie ) .
Po długiej rozmowie z policja udało mi się im wkręcić ze te tablice są moje a ja zostawiłem wszystkie dokumentu w domu i nic im nie pokazałem oprócz prawo jazdy ,oraz dowodu tożsamości . Policja sprawdziła ze pojazd którym jadę nie jest kradziony wiec mnie pościli.
Lecz problemy się dopiero zaczęły, iż dostałem list w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji !
Nic nie mam na swoja obronę jestem dorosły i wiem co zrobiłem. Natomiast mam pytanie tego typu jakiego mandatu mogę się spodziewać ? bądź w jaki mądry sposób mogę się teraz wytłumaczyć ?

Jesteś na forum prawnym. Ma on swój regulamin, który rejestrując się tutaj akceptowałeś. Tak więc odpowiedź może w tej sytuacji być tylko jedna - teraz mów prawdę, bo możesz sobie narobić jeszcze większych problemów.

Jazda po publicznych drogach w Niemczech nieubezpieczonym od odpowiedzialności cywilnej samochodem jest przestępstwem, a nie tylko wykroczeniem, za popełnienie którego otrzymuje się tylko mandat. Niestety, jest to przestępstwo, a nie tykko wykroczenie. To jest przestępstwo przewidziane jest w § 6 PflVG (Pflichtversicherungsgesetz=niem. ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych) i zagrożone jest ono karą pozbawienia wolności do 1 roku albo karą grzywny; w przypadku nieumyślnego popełnienia tego przestępstwa, górna granica zagrożenia karą pozbawienia wolności wynosi 6 miesięcy.
Niestety, na tym nie koniec: Popełniłeś tym samym czynem także przestępstwo z § 22 StVG (Strassenverkehrsgesetz=niem. ustawa o ruchu drogowym), ponieważ umieściłeś na samochodzie jakieś inne tablice rejestracyjne po to, aby upozorować, że samochód jest zarejestrowany. Podlega to karze także do roku pozbawienia wolności lub karze grzywny. Jeśli chodzi o wyjaśnienie, to w zależności od tego jak sformułowane są pytania w piśmie, które otrzymałeś, odpisz coś, co jest zgodne z prawdą, a jeśli pismo to, które dostałeś zawiera pytanie, czy przyznajesz się do tego czynu, odpowiedz po prostu "tak". Podaj też Twoje zarobki, czym zasugerujesz, że chciałbyś być ukarany grzywną. Skazany zostaniesz najprawdopodobniej nakazem karnym (Strafbefehl), czyli bez rozprawy, od którego będziesz mógł się odwołać, jeśli będzie on Twoim zdaniem zbyt surowy. Wówczas sąd wyznaczy rozprawę, na którą będziesz musiał pojechać; jeśli się nie stawisz, Twoje odwołanie będzie odrzucone.

Ostatnia edycja:
Powrót