Brak ubezpieczenia zdrowotnego a podjęcie pracy

• Autor wątku Autor wątku marcos2233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcos2233

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum :)
Mam takie pytanko odnośnie mojej sytuacji ponieważ nigdzie nie umiem znaleźć konkretnej odpowiedzi.
Chodzi o to, że parę dni temu skończyło mi się ubezpieczenie zdrowotne, i tutaj nasuwa się moje pytanie.
Będę podejmował pracę w przeciągu około 2 tygodni, i na pewno zostanę wysłany na badania lekarskie czy jestem zdolny do podjęcia tej pracy. I teraz jak to wygląda czy będę te badania mógł zrobić bez ubezpieczenia, bo opłaca to wszystko pracodawca czy nie będę mógł tego zrobić ponieważ nie posiadam ubezpieczenia zdrowotnego i będę zmuszony wykupić dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Mam nadzieję, że w miare jasno to zobrazowałem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Badania opłaca pracodawca. Fakt czy jest pan ubezpieczony jest bez znaczenia. Prewencyjnie jednak zalecałbym zgłoszenie się do PUP jeśli z podjęciem pracy się nie uda,sezon grypowy się zbliza......

No właśnie PUP już mnie wyrejestrował, a prace sam znalazłem i podejmę ją w przeciągu maksymalnie dwóch tygodni. Dlatego zastanawiałem się czy jest sens w ogóle wykupywać dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w nfz czy nie, ale jeżeli pracodawca opłaca wszystkie badania przed podjęciem pracy to nie widzę sensu wykupywać tego ubezpieczenia.

Czy ktoś był na takich badaniach bez ubezpieczenia i może potwierdzić?

O jakie badania tutaj chodzi ? Przykładowo, przed podjęciem pracy jako kierowca (np. w przewozie osób) należy wykonać badania lekarskie + psychotechniczne na stanowisko kierowcy, takie badania są zawsze płatne, bez znaczenia czy się ma aktualnie ubezpieczenie z NFZ czy nie. Najczęściej można za takie badania otrzymać fakturę, np. właśnie wtedy gdy pracodawca zwraca koszt badań.

Co do badań sanepidu, znalazłem taką informację :
"Jeżeli pracownik dostanie skierowanie na badania od pracodawcy, może on wykonać wszystkie badania oraz książeczkę bezpłatnie. Najczęściej ma jednak miejsce sytuacja, gdy pracodawca oczekuje aktualnej książeczki sanepidowskiej od pracownika już w momencie zatrudnienia. Oznacza to, że pracownik musi pokryć koszty związane z jej wyrobieniem sam."

Chodzi mi o badania przed podjęciem pracy biurowej, bo książeczka sanepidowska dotyczy chyba tylko branży gastronomicznej.

To są badania odpłatne - nie potrzebujesz ubezpieczenia zdrowotnego.

Powrót