Brak ubezpieczenia.

• Autor wątku Autor wątku inka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inka89

Użytkownik
Odpowiedzi
238
Witam,
Znajoma poprosiła o zamieszczenie tu postu, więc piszę [cytuję]:

"Mam 23 lata, jestem samotną matką i wraz z 1,5 rocznym dzieckiem mieszkam z rodzicami. Dziecko ubezpieczone zostało na legitymacji dziadka, gdyż ojciec zasłaniał się niestałą pracą, brakiem pracy na stałą umowę itp. Pracowałam około roku przed urodzeniem dziecka. Aktualnie nie pracuję, musiałam też zrezygnować ze studiów dziennych na 2 roku. Co za tym idzie aktualnie nie posiadam ubezpieczenia. Moje pytania brzmią:
- czy muszę wykupić ubezpieczenie "prywatne"? koszt takowego miesięcznie będzie bardzo uciążliwy.
- czy rejestracja jako bezrobotna ma sens i czy zapewni mi chociaż tymczasowe ubezpieczenie? pytam o sens, gdyż koleżance odmówiono [można?] rejestracji, gdyż jako matka dwójki dzieci, wg urzędników nie spełnia wymagań do rejestracji - nie może podjąć pracy [jedno z dzieci wymaga stałej opieki].

Proszę o odpowiedź, jak to jest z tymi ubezpieczeniami."

Pozdrawiam

inka89 napisał:
odmówiono [można?] rejestracji, gdyż jako matka dwójki dzieci, wg urzędników nie spełnia wymagań do rejestracji
...jestem w szoku.
Pierwszo słyszę, by bezrobotna osoba nie mogła się zarejestrować w Urzędzie Pracy. Inna sprawa to to, że po krótkim czasie może byc wyrejestrowana z "bezpodstawnego powodu" nie przyjęcia oferty pracy.
Podane przez Panią przypadki różnią się od siebie, choćby dlatego, że wnuk jest zgłoszony do ubezp. dziadka. Dlatego proponuję zarejestrować się w PUP.

Powrót