Brak umowy a rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku pakeroso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pakeroso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Borykam się z pewnym problemem - w marcu podjąłem się umowy o dzieło, o czym poinformowałem PUP. Pracę zakończyłem w kwietniu. Teraz jest maj, a pracodawca nie chce przekazać mi umowy, ani rachunku do niej, gdyż najpierw chce się rozliczyć z głównym zleceniodawcą, a potem dopiero z pracownikami. Twierdzi, że otrzymam ją najszybciej jak się da, za ok. 2 tygodnie.
Problem jednak w tym, że bez papierka nie mogę teraz zarejestrować się w Urzędzie Pracy, a potrzebne mi ubezpieczenie zdrowotne.

Jak można by to załatwić? Zapewne mógłbym sam sobie wydrukować fikcyjną umowę, zgodną ze stanem faktycznym i to przejdzie, ale czy w przyszłości mogę mieć z tego powodu nieprzyjemności, nawet gdy będę posiadał już oryginał umowy?

Ostatnia edycja:
pakeroso napisał:
Zapewne mógłbym sam sobie wydrukować fikcyjną umowę, zgodną ze stanem faktycznym i to przejdzie,
To pachnie fałszerstwem....

Niech pan weźmie od szefa tą umowę na jeden dzień, w PUP będą chcieli oryginalną tylko do wglądu, jeszcze tego samego dnia może pan ją oddać byłemu szefowi.

POza tym - moze ja jestem starej daty ale za moich czasów umowy sporządzało się po jednym egzemplarzu dla każdej zes tron, wiec po co panu umowa od szefa?:what:

Zapewne umowa nie została jeszcze sporządzona, gdyż firma oblicza wynagrodzenie pracowników i czeka na rozliczenie z głównym wykonawcą, a więc nie mogą mi jej w tym momencie dać.

Naprawdę nie wiem dlaczego urząd musi ją dostać, skoro z umowy o dzieło i tak nie przysługują mi żadne świadczenia. Takie rzeczy powinny być załatwiane oświadczeniem, no ale cóż...

Ostatnia edycja:
Należy w takim wypadku zwrócić się do byłego pracodawcy na piśmie z kserokopią na której potwierdzi odbiór z prośba o wydanie zaświadczenia w jakim okresie obowiązywała umowa oraz jakie składki i wynagrodzenie zostało odprowadzone. Jeżeli nie będzie chciał podpisać odbioru należy takie pismo wysłać pocztą wraz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (ZPO). Ewentualnie informacja, że składki zostały odprowadzone od kwoty mniejszej niż minimalna krajowa i że pracodawca nie odprowadził funduszu pracy.
Pracodawca ma obowiązek wydać dokumenty w ciągu 7 dni. Jeżeli nadal go nie otrzymasz należy udać się do PUP z w/w kserokopią do kierownika rejestracji i zapytać czy zostaniesz zarejestrowany ewentualnie co dalej.

Powrót