brak umowy i odzyskanie długu

• Autor wątku Autor wątku aolan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aolan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mąż dostał wezwanie do zapłaty od firmy budowlanej z której właścicielem (powiedzmy pan X) się zna i kilka razy pracowali razem na budowach. Na jednej z nich inwestor podpisał z mężem umowę na wybudowanie budynku, X powiedział mojemu mężowi, że zrobi dach, tzw umowa na gębę. Inwestor wypłacał pieniądze mojemu mężowi i za dach bezpośrednio X. Jednak nie wypłacił całej sumy, ani mojemu mężowi ani X. Teraz X domaga się zapłaty zaległej faktury, której mąż nigdy nie widział, faktura jest o zapłatę części należności za usługę budowlaną. Mąż nigdy z nim żadnej umowy nie podpisywał, jak również nie podpisywał żadnej faktury. Następnie dostał kolejne wezwanie, jednak suma była inna jak również numer faktury. Dziś mąż odebrał telefon od firmy windykacyjnej o polubowne załatwienie sprawy. Dodam tylko że inwestor to dobry znajomy X. Co można w tej sytuacji zrobić? Może wysłać jakieś pismo opierając się na jakiś przepisach. Prosze o pomoc

co do zasady umowa o roboty budowlane powinna być stwierdzona na piśmie. Po drugie pani mąż może pozwać inwestora o zapłatę skoro nie zapłacił wszystkiego. Z jakiego tytułu jest faktura od pana X?co oznacza część należności za usługę budowlaną? zanim zaczniecie rozmawiać z firmą windykacyjną warto byłoby skontaktować sie z wierzycielem czyli panem X celem uzyskania info o przedmiotowej sprawie.

witam.Mój krewny został zyrantem tylko nie był jedynym żyrantem był jeszcze drugi żyrant jednak tylko krewny spłacał zadłużenie przez dłógi okres czasu komornik zabierał mu cześć renty jedkak kredytobiorca nie spłacał pożyczki mało tego był w posiadaniu ziemi którą sprzedał w trakcie postepowania komorniczego nie zapłacił jednak ani złotówki czy to jets możliwe aby dłóżnik sprzedał ziemie i nie poniusł kosztów własnej pożyczki tylko żyrant. Drugi żyrant też nie spłacał tej że pożyczki jedynie mój krewny. teraz gdy pożyczka zostala prawie spłacona podkreślam jedynie przez mojego krewnego główny kredytobiorca chce umożyc pożyczkę nachodzi mojego krewnego o dokumenty tj. odcinek renty ponieważ od 2 miesięcy komornik wstrzymał egzekucję i nie pobiera krewnemu już pieniędzy myśle że właśnie komornik zaczął potrancać właśnie tej osobie pieniądze która wzieła pożyczke chociaż tak jak mój krewny ma rente. Mój krewny chciał by odzyskać swoje pieniądze które płacił przez tyle lat jednak boi się iż kredytobiorca jeśli postara się o umożenie lub likwidacje nie otrzyma zwrotu pieniędzy w sądzie i do tego niby jest jej potrzebny odcinek renty. Proszę o szybką odpowiedź w tej sprawie.

wezwać głównego kredytobiorcę do zapłaty a później do sądu pozew o zapłatę. Przedstawić okoliczności faktyczne, podeprzeć dowodami tj potwierdzeniami że żyrant zapłacił a nie kredytobiorca.

krewny posiada wszelkie dokumęty iż spłacał zadłużenie głównego kredytobiorcy jednak przypuszczam iż będą kłopoty z odzyskaniem pieniędzy tak jak wspomnialam kredytobiorca chce zamknąć wystąpoic o umożenie tego zadłóżenia tylko zastanawia mnie jakim celu potrzebny jest jej odcinek renty żyranta czy jeśli nawet umożą ten dłóg który pozostał a który już sam spłaca jako dłużnik poprzez postępowanie komornicze to czy krewny ma szansę odzyskać pieniądze. czy ma dać ten że odcinek mi sie wydaje iż kredytobiorca chce spowrotem wystąpić z pismem o to iż nie stać go na spłatę zadłóżenia i żeby spowrotem mój krewny płacił.

nie wiem do czego potrzebny jest mu odcinek renty, ale nie dawałbym go.... a czy będa kłopoty z odsyskaniem? jak bedzie wyrok, to komornik się zajmie sprawą... kiedyś pewnie ten ktoś będzie miał jakąś rente, przyjmie spadek, może podejmie prace... a wtedy komornik zajmie sie sprawą.

ma rente więc komornik nie będzie mial problemu z ściągnięciem dłógu

przed chwilą przejżeliśmy dokumety jednak okazało się iz kredytobiorca nie żyje jednak żona spłaca te zadłużenie w chwili obecnej tak jak pisałam wcześniej. Jednak wydaje mi sie iż ma dług to nie powinna sprzedawac ziemi nie ponosząc kosztow zadłózenia ktore ma czy to zaniedbanie ze strony komornika iż nie podjął sie zajęci tej ziemi? tylko żyrant ponosi większość kosztów dłógu jako osoba postronna a drógi żyrant z większym dochodem wcale? czy w tej sytuacji jest szansa na odzyskanie pieniędzy?. Przepraszam za wcześniejsze złe określenie sytuacja.

jeżeli jego żona wiedziała o kredycie - był to ich wspólny kredyt, bądź przyjeła spadek po mężu to na drodze sądowej można dochodzić spłaty należności od zony. Jeżeli odrzuciła spadek i nie podpisywała kredytu to nie można.

wiem iz zamieszkiwali razem nie mieli rozwodu ani podzielności majątku po jego śmierci zostalo jej wszystko dom nawet podpisałła ten kredyt jednak to juz jest stara sprawa kredyt został wzięty w 1992r czy to ma jakies znaczenie tak jak pisałam krewny nie spłaca juz kredytu od dwuch miesięcy cze jeśli żona kredytobiorcy wystąpi z pismem o przedawnienie sprawy to czy to niczego w sytuacji prawnej nie zmieni?

w tej kwestii nie będzie przedawnienia, bo od ostatniej czynności komornika nie upłynał wymagany okres. Skoro zostało jej wszystko po jego śmierci tzn że przyjęla spadek. Co znaczy podpisała ten kredyt?potwierdziła, że będzie go spłacać?

dziękuę za informacje w tej sprawie.

Powrót