Brak umowy o internet a abonament

• Autor wątku Autor wątku thuglife
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thuglife

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam problem dotyczący internetu a dokładnie problem wiąże się z dostawcą mojego neta. Więc opisuje problem:

Od 3 lat ''ciągnę'' internet (radiówkę) od pewnej osoby która rozprowadza to 'legalnie' chyba. No ma dużo klijentów i serwery ma w wielu miejscach w okolicy (te antenki rozprowadzające neta) problem pojawił sie dwa lata temu gdy zaczął się psuć net (gubił zasięg itp). Po dwóch miesiącach walczenia z tym doszliśmy do tego , że internet działał normalnie. Osoba która dostarcza mi tego neta powiedziała , że mamy po tych problemach jakiś czas GRATIS jako wynagrodzenie, po okresie GRATISOWYM miał brat podpisać umowe o ten internet. Do tej pory nie mam umowy i w ogóle nie było oplacane za ten internet. Jakiś czas temu właściciel tego neta odezwał się i powiedział , że jeżeli nie opłacimy tego wszystkiego to skieruje sprawe do komornika. Teraz nie wiem co mam robić? Potrzebuje jakiejś rady. Czy ja musze koniecznie płacić mu to , czy on bez tej podpisanej umowy nie może mi nic zrobić.

Prosiłbym o jak najszybsza odp z mozliwymi załacznikami prawnymi

A jakieś wezwanie do zapłaty jest? Jakiś rachunek? Bo to że ktoś tam coś tam powiedział to jeszcze nic nie znaczy.

NIe zadnych rachunków itd nie ma a wiąże sie to z tym ze nie mam tez umowy.Czy sa jakies prawne stwierdzenia dotyczace podobnych sytuacji?Jezeli tak to prosilbym o nie bo ten tepy typ uwaza ze pozjadał wszystkie rozumy swiata i nic nie da rady mu przetłumaczyc;/

No to jak on chce udowodnić stosunek zobowiązaniowy między Panem, a nim? Jak udowodni wysokość każdorazowej opłaty? Poza tym jeśli on tym trudni się na duża skalę i w sposób zorganizowany i ciągły to powinien mieć zarejestrowaną działalność, odprowadzać od tego podatki, etc. Jak rozumiem tego nie ma.
Aby sprawa trafiła do komornika, najpierw musi trafić do sądu.

Generalnie sprawą trzeba zacząć się interesować gdy "typ" wystawi jakąś fakturę, względnie rachunek, ewentualnie jakieś wezwanie do zapłaty.

Bo na chwilę obecną to komornik nie ma tu nic do roboty.

Tak czy siak jest kwestia sprawy w sądzie o wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z sieci lub o wynagrodzenie na podstawie ustnej umowy, ale to nie jest wcale takie proste do udowodnienia, że była jakaś ustna umowa. Tak czy siak najpierw musi być wezwanie do zapłaty. Pisemne, a nie przez telefon.

No niestety nie znam sie wogóle na tego typu sprawach i wątpie żeby i on się znał dlatego zależy mi na szczegółowych opisach prawnych...

Jak na razie nie ma żadnych szczególnych kwestii prawnych bo nie ma sprawy, nie ma na czym oprzeć swojego roszczenia. Jak wyżej, niech skonkretyzuje swoje roszczenia w formie papierowej, wezwie do zapłaty, powoła się na podstawie czego ma być ta zapłata i skąd wziął taką a nie inną sumę, etc.

OK,dziękuje wszystkim za pomoc.Jak narazie temat do zamknięca;)

Zamykać nie będę, bo nie ma sensu potem zakładać nowego tematu jak stan sprawy jest identyczny. Jak coś się zmieni, proszę pisać w tym temacie.

Powrót