Brak umowy o pracę a Home Office?

• Autor wątku Autor wątku agzach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agzach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
Mam obawy co do mojej firmy która z jakiegoś powodu nie podpisała ze mną jeszcze kontraktu. Pracę zaczęłam 27go listopada br jako Care Assistant i zgodnie z brytyjskim prawem powinnam w ciągu miesiąca wysłać dokumenty do Home Office aby uzyskać tutejszy NIP. Na początku mojej pracy spytałam się swojej menadżerki dlaczego nie podpisali ze mną jeszcze kontraktu i odpowiedziała mi żebym się tym nie martwiła gdyż oni muszą najpierw uzyskać dokument CRB o mojej niekaralności na który nadal czekają i dopiero wtedy dostanę kontrakt. Tydzień przed świętami znów spytałam moją menadżerkę czy już uzyskali moje CRB i kiedy podpisze ze mną kontrakt gdyż zbliża się termin wysłania dokumentów i znów uzyskałam tę samą odpowiedź. Firma normalnie odprowadziła ode mnie podatek kiedy dostałam swoją pierwszą pensję o czym przekonałam się na tzw. pay slip jaki od nich dostałam. Czy jest to legalne że nadal nie mam kontraktu a mnie właśnie minął m-c pracy w tej firmie i mimo to firma odprowadziła za mnie podatek? Mało tego dostałam nawet od nich swój ID ze zdjęciem i podpisem menadżerki (z datą 27 listopada) gdyż jest mi to potrzebne do mojej pracy. Przed samymi świętami wysłałam do Home Office dokumenty ale bez pisma od pracodawcy potwierdzającego moje zatrudnienie, zamiast tego dołączyłam swój pay slip. Proszę o poradę w tej sprawie bo nie wiem czy moja firma jest wobec mnie wporządku i czy jest uczciwa, oraz jakie konsekwencje mogą mnie spotkać jeśli osoba która przyjmie moje dokumenty w Home Office sprawdzi że nie mam jeszcze kontraktu z pracodawcą.. Czy ja również ponoszę za to jakąś karę że pracuję bez kontraktu oraz czy to jest normalne że tak robią?

Po pierwsze - nie musisz miec pisemnej umowy aby zarejstrawac sie w Home office w systemie WRS ( to nie jest zaden NIP wiec szybko pozbadz sie polskich porownan ) W uk umowa o prace moze byc ustna a jej warunki powinne byc spisane . Wysylajac WRS wysylasz list od pracodawcy, ktory dla celow dokonania rejstracji powinnas otrzymac wyslanie payslipa moze spowodowac odrzucenie Twojej aplikacji. Czy poprosilas pracodawce o list , ktory musisz wyslac do HO ?

Witam,
Tak, poprosiłam o list od pracodawcy potwierdzający moje zatrudnienie i nie chcą mi go dać bo twierdzą że nie mogą tego zrobić dopóki nie otrzymają CRB (Criminal Raport) bo obawiają się że może tam być wpis o przestępstwie a ja pracuję z ludźmi starszymi, nieraz niepełnosprawnymi bądź chorymi umysłowo w ich domach. Powiedziałam im że CRB napewno będzie wporządku i że nie byłam notowana. Poza tym zawsze mogą ze mną wypowiedzieć umowę gdyby coś im się nie podobało więc nie rozumiem czemu zwlekają..

Moze ni9e do konca znaja przepisy - uswiadom ich , ze musisz zostac zarejstrowana w HO jezeli pracujesz dluzej jak 30 dni bo inaczej Twoja praca staje sie nielegalna.

Myślę że przepisy znają i to świetnie dlatego że to bardzo duża angielska firma firma która zatrudnia care assistants do opieki nad osobami chorymi, starszymi, upośledzonymi.. Oni mają kilka filii w Londynie. Ja pracuję z osobami starszymi w ich domach, dojeżdżam do nich i pomagam w codziennych pracach, czasami nawet karmię, więc dziwi mnie to że nie chcą podpisać ani kontraktu ani nie dali mi listu potwierdzającego moje zatrudnienie a odprowadzili ode mnie normalnie podatek.. Firma istnieje na rynku od 2004 roku. Nazywa się Care Watch.

Nie zalamuj sie, agzach, ja osobiscie doslalabym wyjasnienie do home office, dlaczego dostarczylas tylko payslip. Wysoce prawdopodobne, ze tak jak pisze eliss moga odmowic tobie rejestracji, ale w tej sytuacji nie dalabym za wygrana, gdyz, ty postepowalas zgodnie z prawem. Problem z tymi smiesznymi agencjami opiekunow polega na tym, ze oni nie powinni cie dopuscic bez nadzoru do klientow. W praktyce, to wyglada (przynajmniej z tego co ja zauwazylam) tak, ze na zawal potrzebuja rak do pracy i zanim crb check powroci ty juz pracujesz na pelnych obrotach.

Z home office jako organizacja rzadowa nie bedzie latwo, ale jak pisze nie dawaj za wygrana. teoretycznie nie mozna opatrzyc tych podan wczesniejsza data, jednak wiem, ze w praktyce tak juz sie stalo. Powodzenia i nie daj sie

No i dostałam dziś kontrakt i list potwierdzający moje zatrudnienie ale jest jedno "ale". Zarówno na kontrakcie jak i liście potwierdzającym moje zatrudnienie - data rozpoczęcia mojej pracy jest z dniem 4-go stycznia tego roku!! Spytałam dlaczego tak napisali, odpowiedzieli że nie mogą innej daty podać gdyż ta widnieje na dokumencie CRB!! Zaczęłam tam pracować od 27-go listopada zeszłego roku i przez to wszystko czuję się "zrobiona w konia" ponieważ gdybym teraz chciała np. zmienić pracę na lepszą to nikt nie weźmie pod uwagę mojego payslipu i zestawienia moich godzin pracy tylko datę z kontraktu (i przyszłych referencji) z którego wynika że pracuję dopiero tydzień!! Nie wiem czy to jest zgodne z prawem? Czuję się oszukana..

tak jak pisalam wczesniej losie boja sie,bo zlamali prawo. Zgadzam sie z toba, to jest nie fair. Jak dostaniesz odpowiedz z WRS, to idz do citizens advice bureau, oczywiscie wez tez payslipy z listopada ze soba. Nie narazalabym sie pracodawcy, bo ciezko na rynku pracy, ale swoja droga probowalabym to zalatwic z home office. A co robilas przed 27/11? to jest twoja pierwsza praca w uk?

Przed 27/11 szukałam intensywnie pracy i znalazłam tę - czyli to moja pierwsza praca. Ale mimo wszystko nie powinni tak robić dlatego że zaczęłam pracować wcześniej. Wysłałam do Home Office oczywiście list od pracodawcy potwierdzający moje zatrudnienie ale dołączyłam do niego również pismo iż ze względu na to iż moja firma czekała długo na dokument CRB kontrakt został podpisany z datą otrzymania tego dokumentu. Nie wiem jak się do tego odniesie Home Office ale nie mogłam wysłać samego tego listu bez wyjaśnienia bo we wniosku jaki wysłałam wcześniej do HO jako datę rozpoczęcia pracy podałam właśnie 27/11. Poza tym tak jak pisałam powyżej rozglądam się za lepszą pracą bo w tej narazie dokładam do "interesu". Care Watch nie płaci ludziom za dojazdy, tylko za godziny spędzone u danych osób, narazie dostaję bardzo mało godzin i do jednej z klientek muszę dojeżdzać godzinę czasu aby spędzić u niej tylko 30 minut co jest dla mnie śmieszne... Ta firma ma narazie u mnie same minusy. Przynajmniej w tej siedzibie gdzie pracuję tak się dzieje.. Na dodatek trafiłam na Panie menadżerki które ciągle się obrażają jeśli nie przyjmie się jednej z proponowanych przez nie prac i potrafią nawet przez dwa tygodnie nie dać dużo godzin pracy a płacą jedyne 6 funtów za godzine co przy tak stresującej, odpowiedzialnej i ciężkiej pracy jest dla mnie śmieszne ale to tak na marginesie...

mam pytanie, bo jakiś czas temu, złapali mnie w Anglii na kradzieży, wzięli na komisariat i wypuścili, czy to będzie widniało w CRB?
Czy to się jakoś przedawnia i po upływie jakiegoś czasu tego nie będzie?
Czy jak bym się starała o prace jako care assistance, to musze we wniosku napisać, ze coś takiego miało miejsce?

Witaj,

Chyba napisałaś w złym wątku. Ten już jest dawno nieaktualny. Co do twojego CRB możliwe iż będzie to widoczne ale musisz poprostu założyć nowy temat na forum i wtedy pewnie więcej osób się wypowie na ten temat. Nie wiem jak długo przechowywane są dane o przestępstwach w CRB. Załóż nowy temat na stronie głównej.

Pozdrawiam

Powrót