Brak umowy zlecenia

• Autor wątku Autor wątku Piobo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piobo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry
Jestem nowym forumowiczem i jest to mój pierwszy post
Piszę w imieniu syna-studenta, który podjął pracę w lokalu gastronomicznym. Po pierwszym dniu pracy, kiedy to był na "próbę" został ustalony tygodniowy grafik bez podpisania jakiejkolwiek umowy zlecenia, warunków wykonania itp. Jedynie tylko była ustalona stawka godzinowa i krótkie szkolenie z zakresu obowiązków.
Z uwagi na to, że syn dostał inną ofertę pracy, związaną z kierunkiem studiów i zainteresowań, dwa dni przed końcem tygodniowego grafiku poinformował, że rezygnuje z pracy, ale jeszcze te dwa dni przyjdzie do pracy.
I teraz sedno sprawy. Pracodawca czy też zleceniodawca nie wypłacił mu wynagrodzenia za przepracowane ok. 50 godzin. Swoją decyzję motywował tym, że księgowa najpierw musi sporządzić umowę, syn ją musi podpisać aby mogli mu wypłacić wynagrodzenie.
Moje pytanie brzmi czy jest to zgodne z prawem czy zasadami umów-zlecenia? jak w danej sytuacji syn powinien postąpić aby zostało mu wypłacone wynagrodzenie, czekać i podpisać umowę (na co zwrócić uwagę aby nie wpadł w jakieś kłopoty?) czy żądać zapłaty? Czy w tym przypadku przepracowane godziny można uznać za "pracę na czarno"?
Z góry dziękuję za pomoc

Powrót