Brak uprawnionych do udziału w Walnym Zgromadzeniu

• Autor wątku Autor wątku pios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pios

pios

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
512
Witam.
Mam dość ciekawą zagadkę:

1. W niepublicznej spółce akcyjnej wszystkie wyemitowane akcje są akcjami na okaziciela.
2. Zarząd albo Rada (zgodnie ze statutem) zwołuje Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.
3. NIKT się nie zgłasza.
4. Potarzają procedurę, ale to nie przynosi efektu.

Co w takiej sytuacji?
W przypadku akcji na okaziciela Spółka nie musi posiadać informacji o ich aktualnych posiadaczach. Posiadacz akcji na okaziciela w takiej sytuacji może nie wiedzieć, że Walne Zgromadzenie jest zwoływane.

Czy np. Zarząd albo Rada Nadzorcza jest w takiej sytuacji uprawniona do powołania KURATORA w imieniu akcjonariuszy?

Jestem ciekawy Waszych opinii.

Pozdrawiam serdecznie
Pios

hmm wydaje mi się, że na podstawie art. 42 kc brak jest podstaw do ustanowienia kuratora, gdyż organ (walne zgromadzenie ) istnieje- jest zwołane, lecz nie wywiązuje się ze swoich obowiązków wynikających min. z art. 395 ksh. Wg. mnie Zarząd winien poinformować Sąd Rejestrowy o zaistniałej sytuacji wraz z wnioskiem o ustanowienie kuratora w oparciu o art. 24 w zw. z art. 26 Ustawy o krajowym rejestrze sądowym.

Z pewnością w ten sposób również członkowie zarządu zabezpieczą się przed ewentualną odpowiedzialnością cywilnoprawną z art. 483 ksh.
--
dementii

Powrót