Brak uzasadnienia wyroku ponieważ na wniosku brak wskazania o który punkt wyroku

• Autor wątku Autor wątku OmniModo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OmniModo

OmniModo

Stały bywalec
Odpowiedzi
742
Witam.
Mam problem i nie wiem jaka mogłaby być dalsza procedura działania.

Wyrok sądu rejonowego składa się z dwóch punktów, w pierwszym pozbawia wykonalności tytuł wykonawczy, a w drugim obciąża wierzyciela kosztami postępowania.
Ponieważ wyrok zapadł bez rozpatrzenia wszystkich dowodów będę się od niego odwoływać. W tym celu zawnioskowałem sporządzenie i wydanie uzasadnienia wyroku z dnia XYZ, do sprawy XYZ.
Sąd zażądał ode mnie wskazania który punkt wyroku ma uzasadniać, a ponieważ tej korespondencji akurat nie odebrałem i nie doprecyzowałem, to sąd odrzucił mój wniosek.
Oczywiście po tym czasie minął już termin na złożenie apelacji.
Czy decyzja sędziego o wskazanie punktów wyroku była słuszna i co można dalej z tym fantem zrobić ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Nowe przepisy kpc, które obowiązują od listopada b.r. mówią:
Art. 368. kpc Wymogi formalne apelacji
§ 1. Apelacja powinna czynić zadość wymaganiom przewidzianym dla pisma procesowego, a ponadto zawierać:
1) oznaczenie wyroku, od którego jest wniesiona, ze wskazaniem, czy jest on zaskarżony w całości czy w części;

Art. 373. Odrzucenie apelacji przez sąd drugiej instancji
§ 1. Sąd drugiej instancji odrzuca apelację spóźnioną, nieopłaconą lub z innych przyczyn niedopuszczalną, jak również apelację, której braków strona nie usunęła w wyznaczonym terminie.

Można by próbować złożyć wniosek o przywrócenie terminu do uzupełnienia braków - Art. 168. kpc § 1. Jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności procesowej bez swojej winy, sąd na jej wniosek postanowi przywrócenie terminu.

z tym, że trzeba we wniosku uprawdopodobnić okoliczności uzasadniające wniosek o przywrócenie terminu i równocześnie z wnioskiem strona powinna dokonać czynności procesowej (czyli w tym przypadku uzupełnić braki i wskazać który punkt sąd ma uzasadnić). Czy sąd termin przywróci tego nie wiem- spróbować można acz samo tłumaczenie, że " tej korespondencji akurat nie odebrałem" nie jest zbyt przekonujące.

Dzięki za wskazówkę, spróbuję tego.

Co do samej apelacji to zrozumiałe, że należy dokładnie wskazać którą część wyroku jest podważana (ewentualnie w całości), ale bardzo dziwię się, że sam wniosek o wydanie uzasadnienia wyroku ma przymus dokładnego precyzowania który punkt tego wyroku ma zostać uzasadniany.

Powrót