Brak ważności dokumentu art. 94 kw

• Autor wątku Autor wątku Tomasz1819
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomasz1819

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Dnia 01.03.2026 mój samochód został zatrzymany przez policję do kontroli z powodu przekroczenia prędkości o 19 km/h w terenie zabudowanym . Podczas kontroli okazało się ,że przez moje niedopatrzenie prawo jazdy straciło ważność, było ważne do 08.2024r ze względu na wadę wzroku (kierowałem pojazd w soczewkach kontaktowych). Po utracie ważności dokumentu miałem trzy kontrole policyjne, bez wykroczeń, nikt nie poinformował mnie o utracie ważności dokumentu. W trakcie kontroli zostałem poinformowany o popełnieniu wykroczenia z artykułu 94 kw, dostałem wezwanie do stawienia się na posterunku w dniu 05.03.2026 w charakterze osoby co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie, w trakcie kontroli prawo jazdy nie zostało zatrzymane. W dniu 02.03.2026 złożyłem wniosek w starostwie powiatowym o wydanie nowego prawa jazdy, dostałem od lekarza orzeczenie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów.
Czy jest szansa na to aby dostać za to wykroczenie tylko mandat bez zakazu prowadzenia pojazdów ? Czy jeżeli policja zaproponuj mandat oraz zakaz prowadzenia pojazdów warto sprawę kierować do sądu ?
Jestem funkcjonariuszem publicznym. Do pracy dojeżdżam 25 km w jedną stronę, żyjemy w związku nieformalnym, często gdy mam możliwość odbieram i wożę dziecko do przedszkola, dodatkowo gdy moja mama idzie do pracy opiekuje się babcią 90 lat.
Bardzo potrzebuje prawa jazdy proszę o pomoc.

Sorry, ale należy pilnować terminów. Zwłaszcza w przypadku dokumentów.

Powrót