Brak wglądu w dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku derlee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

derlee

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam,

Nigdy nie wyraziłem zgody na otrzymywanie materiałów marketingowych, a od pewnego czasu otrzymuję je od Orange (nie mam już z nimi umowy) i z UPC (kablówka + internet) gdzie umowa wciąż trwa.

Poprosiłem obie firmy o:

Proszę o wyczerpujące wyjaśnienia dotyczące przetwarzania przez UPC (w drugim piśmie Orange) moich danych osobowych, w szczególności:

1. Kto jest administratorem danych osobowych w zbiorze zawierającym moje dane osobowe?
2. Jaki jest cel, zakres i sposób przetwarzania danych zawartych w zbiorze?
3. Od kiedy przetwarza się dane w zbiorze?
4. Podanie w powszechnie zrozumiałej formie treści moich danych osobowych.
5. W jaki sposób moje dane są udostępniane, w szczególności jakim odbiorcom lub kategoriom odbiorców, którym dane są udostępniane?
6. Dlaczego otrzymałem materiał marketingowy pomimo braku zgody na otrzymywanie takowych?

Zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych dałem im na to 30 dni, przypominając się co tydzień. Odpowiedzi nie otrzymałem, pomimo, że w umowie z nimi oraz w regulaminie świadczenia usług jest informacja, że każdy abonent ma prawo wglądu w swoje dane osobowe.

Co mogę teraz zrobić? Policja, GIODO czy bezpośrednio do sądu? Mam słuszne podejrzenia, że moje dane osobowe są wykorzystywane do celów niezgodnych z zapisami w umowie.

Pozdrawiam

Powrót