A
aniak89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 60
mam poważny problem: mąż ma kilkuletnie dziecko urodzone w związku niemałżeńskim kilka lat przed naszym ślubem, na które miał płacić alimenty. długo nie miał pracy i nie płacił. matka dziecka wniosła sprawę o odebranie mu władzy rodzicielskiej i on się zgodził bo ona chce wziąź ślub z mężczyzna który chce to dziecko uznać za swoje. po tej sprawie dostał pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia na bieżące alimenty i pismo o wysokości zadłużenia alimentacyjnego powstałego przez parę lat. mąż pracuje legalnie już od 3 lat ale do tej pory komornik w ogóle się nie odzywał. dowiedziałam się ze jeżeli ten "nowy" tata adoptuje to dziecko to mąż będzie mógł ubiegać się o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ale GDZIE dowiedzieć się o tej ADOPCJI. a jakby do niej nie doszło to czym można umotywować wniosek o obniżenie wysokości alimentów - mąż zarabia 670 zł na rękę a ściągają mu bieżących alimentów 300 zł + 68 zł opłaty egzekucyjnej. czy może wnioskować o obniżenie tej kwoty i o to żeby płacił sam dobrowolnie bez opłaty egzekucyjnej?
a co można zrobić z zadłużeniem alimentacyjnym ? gdzie pisać o jego umorzenie i czym to umotywować? a czy jak mieszkamy u moich rodziców i wszystko w mieszkaniu należy do nich to czy komornik może coś zająć na poczet tego długu?A czy pisząc te pisma o umorzenie będzie musiał przedstawiać zaświadczenie o moim wynagrodzeniu? a czy komornik może zająć auto które kupione jest po ślubie ale zarejestrowane na mnie? PROSZę POMóżCIE WYCHOWUJEMY ROCZNE DZIECKO I NIE STąć NAS NA SPłATE TEGO WSZYSTKIEGO
a co można zrobić z zadłużeniem alimentacyjnym ? gdzie pisać o jego umorzenie i czym to umotywować? a czy jak mieszkamy u moich rodziców i wszystko w mieszkaniu należy do nich to czy komornik może coś zająć na poczet tego długu?A czy pisząc te pisma o umorzenie będzie musiał przedstawiać zaświadczenie o moim wynagrodzeniu? a czy komornik może zająć auto które kupione jest po ślubie ale zarejestrowane na mnie? PROSZę POMóżCIE WYCHOWUJEMY ROCZNE DZIECKO I NIE STąć NAS NA SPłATE TEGO WSZYSTKIEGO