Brak WRS a aplikacja o rezydenture

• Autor wątku Autor wątku monma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Drodzy Forumowicze
Pracuję i studiuję w UK od 2006 roku. Nigdy nie zarejestrowałam się w Home office i teraz chcę złożyć aplikację o rezydeture. Aplikacja wymaga udzielenia odpowiedzi na pytanie o WRS mimo, że obowiązek rejestracji w Home Office upłynął w 2011 roku a by uzyskać rezydenture udokumentować muszę jedynie ostatnie 5 lat pobytu w UK. Martwię się teraz jaki wpływ będzie to miało na moją aplikację; w wypadku nieposiadania WRS, jedno z pytań wymaga podania listy pracodawców u których byłam zatrudniona "without permission". Jakiego rodzaju skutki prawne mogą spotkać mnie lub moich byłych pracodawców?
Moja koleżanka, Czeszka, jest w identycznej sytuacji i pracuje w UK od 2007. Niedawno bez problemu otrzymała rezydenture mimo braku WRS. Czy w jej przypadku możemy mówić o szczęściu czy też znacie więcej takich przypadków i obecnie nie przykłada soe do braku WRS takiej wagi?
Z góry dziękuję za komentarze

O jakiego czasu posiadasz numer National insurance i od kiedy płacisz oficjalnie podatki? Czy studiowałaś w 2006 roku na uniwersytecie?
W jakim celu potrzebujesz tego dokumentu?

WRS nie istnieje od kilku lat.
Rezydentura stała też- chyba że chcesz o brytyjski paszport aplikować. Tylko wtedy wystarczy pracować w UK 5 albo 6 lat legalnie.

Oczywiście że istnieje dokument rezydentury stałej!
Jednak jest on potrzebny tylko jeśli chcesz być sponsorem wizy dla partnera lub aplikować o obywatelstwo

Ja miałam problem jak urodziło mi się dziecko. Partner przyleciał do UK w 2009 roku i firma w ktorej pracował miała mu to wyrobić ale nie zrobili tego i dziecko nie mogło mieć paszportu GB I TYLE NIC NIE DA SIĘ zrobić już.

WRS zlikwidowano 1 maja 2011 roku. Tego dnia zrównały się prawa Polaków z prawami obywateli "starej unii" od momentu przyjazdu do UK

https://www.gov.uk/hmrc-internal-manuals/claimant-compliance-manual/ccm20120

Xelur- nie istnieje taki dokument- jako obywatel UE (EEA) masz takie same prawa jak Brytyjczyk- aplikujesz tylko na innym formularzu. By dostać wiże dla partnerki która nie jest z UE chcieli : udowodnić dochody żę mnie stać na jej utrzymanie, potwierdzić stan prawny mieszkania gdzie będzie mieszkała i jego wielkość przez niezależną instytucję, i ile osób zajmuje to mieszkanie. Takie były wymagania dla wizy turystycznej na 6 miesięcy bez szukania papierów ile zarabia w Polsce bo pracowała na czarno w restauracji. Przy spouse visa sprawdź na gov.uk jakie mają wymagania a nie wprowadzaj innych w błąd. Marriage visa teraz podnieśli poprzeczkę tak żę angole mają problem z małżonkami spoza UE- bo za mało zarabiają lenie na benefitach.

Monma- ważne żeby ostatnie 5 lat udokumentować w legalnej pracy- payslipy, listy od pracodawców. Pracę na czarno napisz że utrzymywałaś się z oszczędności- mam nadzieje żę to nie długie okresy czasu. Jeżeli nie byłaś zarejestrowana przed 1 maja 2011 w WRS to wpisz N/A lub że nie byłaś zarejestrowana - masz udowodnić że ostatnie 5 lat jesteś na legalu.
Nie wiem co oznacza wirhout permission- teraz kminię że raczej nie bez WRS bo użyliby "illegaly". w linku masz zmiany tego przepisu- sprawdź jakie były wymagania- chyba chodziło o to że jak się pracowało krócej niż (zapomniałem chyba 3 lub 6) miesięcy to nie trzeba było się rejestrować i było to totalnie legalne.

jak juz wczesniej mogles przeczytac - WRS zniesli w 04.2011
szybko odpowiadajac - HO wymaga dokumentow z 5 lat (niekoniecznie musiales pracowac przez te 5 lat jednak musisz udowodnic ze przebywales na terenie UK) wiec przedstaw im ostatnie 5 lat.
kiedy juz dostaniesz Permanent Residence Permit mozesz starac sie o paszport po roku od uzyskania PRP (nie musisz czekac roku, jesli mialbys WRS - poniewaz nie masz i sprawdza Twoje 5 lat musisz czekac ten 1 rok)

*nie musisz podawac, ze jestes tutaj od 2006 - zawsze mogles przyleciec w 2006, opuscic UK np w 2009 i powrocic w 2011. Wazne jest udokomentowane 5 ostatnich lat (i ze nie przebywales poza granica Wielkiej Brytanii wiecej niz bodajze 180 dni w tych 5 latach [tego to juz tak dokladnie nie pamietam, jednak jest jakis wymog czasowy])

szcegoly znajdziesz tutaj:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/608088/Form-EEA-PR-guidance-notes-v3.pdf

Ostatnia edycja:
Powrót