Brak Wspólnoty mieszkaniowej

• Autor wątku Autor wątku anetkabuzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetkabuzia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mieszkamy w kamienicy gdzie jest 5 mieszkań i lokal użytkowy którego właściciel wynajmuje go. Niestety ani właściciel ani najemcy tego lokalu nie chcą płacić ani za śmieci ani na fundusz remontowy. Chcemy założyć wspólnotę mieszkaniową ale myślimy, że właściciel lokalu się nie zgodzi. Czy możemy bez jego zgody założyć wspólnotę i zmusić go do płacenia za śmieci i na fundusz remontowy. Mam prośbę czy możecie mi napisać co musimy zrobić by założyć wspólnotę mieszkaniową, czy musimy mieć zarządce z zewnątrz.

Musicie być właścicielami lokali.

W rozumieniu ustawy o własności lokali bylibyście małą wspólnotą mieszkaniową ( 7 lokali i mniej ) i zastosowanie w takim przypadku mają przepisy o współwłasności zawarte w KC i KPC

anetkabuzia napisał:
Witam!
Mieszkamy w kamienicy gdzie jest 5 mieszkań i lokal użytkowy którego właściciel wynajmuje go. Niestety ani właściciel ani najemcy tego lokalu nie chcą płacić ani za śmieci ani na fundusz remontowy. Chcemy założyć wspólnotę mieszkaniową ale myślimy, że właściciel lokalu się nie zgodzi. Czy możemy bez jego zgody założyć wspólnotę i zmusić go do płacenia za śmieci i na fundusz remontowy. Mam prośbę czy możecie mi napisać co musimy zrobić by założyć wspólnotę mieszkaniową, czy musimy mieć zarządce z zewnątrz.

Jedno podstawowe pytanie, które wyjaśni wszystko: czy ten lokal użytkowy w kamienicy ma księgę wieczystą (tylko dla siebie a nie dla całej kamienicy)? Jeśli ma, to już jesteście wspólnotą.

Tak wszystkie mieszkania jak i lokal użytkowy ma odrębne księgi wieczyste. Jeśli jesteśmy już wspólnotą to w jaki sposób możemy odzyskać pieniądze za wywóz śmieci i na fundusz remontowy.

Powrót