Brak wynagrodzenia, rozwiązanie umowy.

• Autor wątku Autor wątku korpus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korpus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Pracuje w firmie która chyli się ku upadkowi, część pracowników nie dostaje wynagrodzenia już 2 miesiące.
Ja pracuję od 15grudnia 2009r chce rozwiązać umowę, jaki tryb rozwiązania umowy wybrać najlepiej?
Co po kolei należy zrobić bym zobaczył wynagrodzenia za pracę?

Oświadczenie o rozwiązaniu umowy o prac ę bez wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia podstawowego obowiązku pracodawcy jakim jest prawidłowe naliczanie i terminowe wypłacanie wynagrodzenia za miesiąc maj 2010 roku.
Złożyć pozew do sądu pracy o zapłatę.

Jest to moje pierwsze takie rozwiązanie umowy!, czy pracodawca musi mi to podpisać czy wystarczy że dostarczę to na sekretariat lub wyślę pocztą?
Zdaje się że wtedy przysługuje 2 tygodniowy okres za który pracodawca musi zapłacić więc jak ostatni dzień w pracy byłem wczoraj- 31maja to dniem wypowiedzenia będzie 14czerwca?

Dniem rozwiązania umowy będzie dzień złożenia oświadczenia woli, to nie jest wypowiedzenie, tylko swoista "dyscyplinarka" dla pracodawcy.
Pismo można złożyć w sekretariacie.
Kiedy jest data wypłaty wynagrodzenia? Jeśli pierwszego dnia miesiąca, to za kwiecień minął już termin na rozwiązanie umowy, trzeba poczekać do 2 czerwca wtedy będzie podstawa do rozwiązania umowy za maj.

Powrót