Brak wynagrodzenia za pracę na umowie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku sikorski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sikorski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Może wiecie co zrobić w takiej sytuacji, jestem zatrudniony na umowę o pracę i co miesiąc jest kłopot z wypłata wynagrodzenia np. Do teraz nie otrzymałem wynagrodzenia za poprzedni miesiąc, po rozmowie z pracodawcą słyszę ciągle to samo ze pieniądze są przelane na moje konto.
Jest to firma GmbH. Doradźcie co zrobić w takiej sytuacji. Dziękuję

Właśnie dziś dostałem wypowiedzenie umowy o pracę w ostatnim dniu chorobowego

Pomoc prawna - zwolnienie z pracy na chorobowym - strona 2 - Praca i firma - Forum MyPolacy.de

"Wypowiedzenie w czasie choroby nie jest zabronione według niemieckiego prawa. Nie oznacza to, że takie wypowiedzenie ogólnie jest zgodne z prawem. Istnieje cała masa innych przepisów w Niemczech, w szczególnosci ustawa o ochronie przed wypowiedzeniem, które zawierają uregulowania odnośnie ochrony pracownika. Szczególnie wtedy, kiedy ustawa o ochronie przed wypowiedzeniem znajduje zastosowanie (pracownik pracuje dłużej niż 6 miesięcy w zakładzie i w zakładzie pracuje więcej niż 10 pracowników w pełnym wymiarze czasu) powstaje nie najgorsza ochrona przed wypowiedzeniem. Pracodawca musi dokładnie wyjaśnić, dlaczego wypowiedział umowę. Może on wypowiedzieć umowę tylko z powodów dotyczących zakładu pracy, zachowania lub osoby pracownika. Wszystkie te trzy możliwości wypowiedzenia są dla pracodawcy prawnie trudne do przeforsowania.
Dlatego też przed Sądem Pracy jest często zawierana ugoda, która kończy się tym, że pracodawca płaci odszkodowanie. Najwięcej Sądów Pracy orzeka odszkodowanie w wysokości 1/2 miesięcznej pensji brutto za rok pracy. W takim procesie, procesie dotyczącym ochrony przed wypowiedzeniem, polski pracownik może też ewentualnie zostać zwolniony od kosztów procesu. Powództwo o ochronę przed wypowiedzeniem musi zostać wniesione do sądu w ciągu 3 tygodni od dostarczenia pracownikowi oświadczenia o wypowiedzeniu. Chodzi tu o termin zawity."

Pracuje w tej firmie od ponad roku.to mije pierwsze 9 dniowe zwolnienie.szefowa po 1 dniu chorobowego wysłała mnie do vertrauenarzt. On orzekł ze mogę dalej kontynuować pracę po zwolnieniu gdyż nie jest to choroba przewlekła uniemożliwiając mi pracę . Inna sprawa jest to ze do dzisiaj nie dostałem wynagrodzenia za pracę za miesiąc lipiec.moja dziewczyna dzwoniła w środę do szefowej z zapytaniem kiedy dostane pieniądze. Ona twierdzi ze pieniądze są wysłane a do dzisiaj pieniędzy nie mam . moja dziewczyna napisała email czy szefowa może jej przesłać potwierdzenie przelewu.nie dostałem na to żadnej odpowiedzi tylko wypowiedzenie. A jak wspomniałem wyżej pieniędzy nadal nie mam

Powrót